新會員登記
搜索
樓主: 小木蘭

[分享] 真的假不了,,假的真到不得了

{:6_330:}{:6_327:}{:6_330:}
師兄說得對{:1_1:}

我泰國有個FRIEND,對佛牌唔系好瞭解,系做旅遊業的,我每次去泰國,必定要去佛寺,呢一點上,佢幫唔到我乜,最多揸住部車,車我去。好多寺廟,佢都要打電話問佢D FRIEND。

但佢好似普遍的泰國男人一樣,出過家。佢同我講,佛經系小學的泰國國文課本里就開始有,直至大學畢業,是必修的。所以泰國人從骨子裡信佛,唔系扮嘢,唔系誇張,,,,

但系,請記住,佛牌系泰國,亦都系一種產業,一種經濟支柱!!!

我泰國個FRIEND掏出佢帶的佛牌俾我睇,已經風化得好犀利了,似乎系南帕亞,因為系阿爺帶左一世,最終傳到佢手的。話系岩岩從大陸走去清邁的時候,某間寺廟的龍婆所贈。乜廟乜名的龍婆,一概不知,因為阿爺冇講。。。

有次,好多年之前。去系芭提雅帶團,晚黑走系街上面,俾蠱惑仔搶錢,一支左輪對住佢,佢掉頭就跑,聽到對方扣扳機的聲音,聽到撞針撞擊子彈的聲音。。。。但系,各位已經應該估到咩事。。。。子彈冇射出來。。。佢走甩左!!

翻來之後,N多身邊的朋友,朋友的朋友,專門上門來搵佢,想收佢塊牌,開的價格也很令人心動,佢就只講左一句:要買走我的牌,除非我死了!

件事可唔可信,就由各位自己去判斷,我就非常之信,因為佢系我朋友,冇必要呃我,呃到我癡癡迷迷,佢又唔系要買塊牌俾我。
rambo23 發表於 27-4-2012 11:53
我泰國有個FRIEND,對佛牌唔系好瞭解,系做旅遊業的,我每次去泰國,必定要去佛寺,呢一點上,佢幫唔到我 ...

此等傳說 實在屢聽不鮮 每次聽見只會再加強我對佛牌的信念
同時再確定佛牌力量跟價值掛鉤是非必然的事
價錢只係平凡人對發生過靈驗事件的佛牌的一個普世價值
未有發生靈驗事件的佛牌 並非無力
我舉個例:
一件佛牌 有擋險事情發生 值100分
另一件佛牌 能為你避開晒危險事情 所以無機會發生擋險事情 這件牌又值幾多分呢?

所以佛牌沒有客觀的分數 沒有客觀的分數 又怎能有客觀的價值呢?
那什麼叫貴 什麼叫平呢?
這只能依賴市場的自由調節

因此有人話貴牌一定有力 這點本人同意
但相反平牌無價值配帶 本人則有所保留