新會員登記
搜索
樓主: 放下啦

閒來話佛牌保唔保值

伍仔 發表於 31-8-2022 21:40
所以請牌前,自己咪要做吓功課,唔好淨係靠隻耳仔去做人。

絕對係,不過好多人容易有錯覺,越貴=越勁,結果荷包受傷囖。
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 31-8-2022 19:39
所以只有懂得規劃自己人生,平時努力工作賺錢,用閒錢去投資在愛好上,通常都有收穫!不過有時明知賺咗好 ...

全中!自己有幾多閒錢自己知,量力而為(同買股票差唔多)
我有個朋友,曾經有過好多名牌
屈當一,珍寶二,龍婆爹古曼(配戴,超貴),阿贊多崇迪,龍普doo 四面神都有。

不過無件留得耐。戴一個月左右,唔順認為唔夾,就攞去同放,又或者攞去同人換。

結果當然輸到嘔!

我對於唔順嘅牌,不論平貴都會放係盒先。比自己休息下。休息完再戴上頸

所以越來越多。。。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 22:13
絕對係,不過好多人容易有錯覺,越貴=越勁,結果荷包受傷囖。

唔係邊鬼度有咁多六折七折回收價,牌只有夾唔夾自己,我覺得最夾我的佛牌,現在兩塊加埋的裸牌價值未超過1萬港幣,仲要兩件都係包個防水膠殻,咁又點啊!戴左覺得有料到咪得囉!
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 18:57
熱門牌,如果品相比較差,低過5折都有可能。

見過一塊屈當1,品相當差,十幾年前見人8千左右放,現在看 ...

品相太差,要看記認點也難,無謂慳果一萬幾千⋯
回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 31-8-2022 22:45
屈當一,珍寶二 ...

你朋友有嗰啲,我塊塊都冇,阿贊多崇笛就算把啦!其他嗰啲咪香港牌商賣黎賣去啲大熱款式。

名牌又點只係九成機率或更多得個貴字或者滿足到自己虛榮心。

愛好收藏嘛!錢駛出去最緊自己覺得開心。

其實戴佛牌我覺得幾得意,得意在越求越無,尤其在財運這方面,無所求先求得最多。

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 20:26
市場價唔可靠,成功成交那一刻,才是拿到的價值。

無錯呀,同股票一樣
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 1-9-2022 00:36
你朋友有嗰啲,我塊塊都冇,阿贊多崇笛就算把啦!其他嗰啲咪香港牌商賣黎賣去啲大熱款式。

名牌又點只係 ...

無錯,閒錢洗得開心最重要,所以好多時唔介意牌商賺幾多幾多,最緊要真係鐘意塊牌
回復 贊好 反對

小小球迷 發表於 31-8-2022 22:59
品相太差,要看記認點也難,無謂慳果一萬幾千⋯

係吖,估計大家想法一樣,所以好難搵到買家,同賣到好價。
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 1-9-2022 00:36

名牌又點只係 ...

無求呢下可圈可點,古人話人到無求品自高,估計係提醒,如果用錯方法來求,反而難得到,同道背道而馳嘛,唔符合善有善報既規律。
回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 31-8-2022 22:45
屈當一,珍寶二 ...

哈哈哈,你個朋友後面,有無搵夾到佢既牌,呢個係牌友重點來,咁多好牌佢都戴過,佢最有發言權,對牌友亦好有啟發性的。

我以前同事BOSS,有個名言,佢話人生時間有限,見到人地跌落個坑,自己唔使親自去又試多一次。
回復 贊好 反對