新會員登記
搜索
查看: 1304|回復: 12

[崇笛] 崇笛系列~屈甩近 前崇笛 後警徽

小弟今次想分享一塊比較有爭議性既牌
小弟可以肯定既係塊牌係屈甩近出, 仲有d年份, 但其他都唔太肯定了....

首先, 大部份既人都講塊牌應該係龍PU NAK開光, 但有小部份人唔認同
年份方面, 小弟請既時侯話係2495, 但之後有人話係2500, 又有2505, 2518小弟都見過,所以又係唔肯定
製作目的係最受爭議既, 有人話係屈甩近特別為泰國警察出, 又有人話係泰國警察求屈甩近出, 更加有人話完全同警察無關, 係商人做好送入廟開光

但無論如何, 小弟對塊牌都係咁喜愛, 又係一塊一見愛上既牌, 正!!
泰國警察帽上的徽章

登錄/註冊後可看大圖

IMG_20200727_115621_compress61.jpg IMG_20200727_115709_compress21.jpg

回復

不须理會,最重要自己喜歡

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

Frankie 發表於 27-7-2020 15:20
不须理會,最重要自己喜歡

多謝師兄,小弟都係咁諗
呢塊真係好有味道,非常喜愛
回復 贊好 反對

靚喎,後面個印好夠深,成塊牌又有歷史味道
小弟都鐘意紀律部隊系列的牌
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 27-7-2020 16:06
小弟都鐘意紀律部隊系列的牌 ...

咁黎塊可能啱師兄你啦, 都真係幾得意2562 飛虎牌, 後有泰國警察official Seal

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

泰國警察official Seal

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 27-7-2020 16:06
小弟都鐘意紀律部隊系列的牌 ...

再唔係黎兩塊都得, 屈所燙 2538 龍婆所燙
為慶祝泰國警隊成立80周年, 可惜小弟唔多合眼緣......
21917211747260_690.jpg phra_lpsothorn_80_years_of_police_dept_1536458537_51cbde31_progressive.jpg

回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 27-7-2020 16:31
咁黎塊可能啱師兄你啦, 都真係幾得意2562 飛虎牌, 後有泰國警察official Seal

早半年去泰國入手左依塊,好鐘意,但到而家都未帶
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 27-7-2020 16:55
再唔係黎兩塊都得, 屈所燙 2538 龍婆所燙
為慶祝泰國警隊成立80周年, 可惜小弟唔多合眼緣......

btw,thx提供,本身仲帶一兩塊紀律部隊心水塊仲未入手
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 27-7-2020 17:37
早半年去泰國入手左依塊,好鐘意,但到而家都未帶

幾靚喎, 介紹下呀師兄
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 27-7-2020 17:40
btw,thx提供,本身仲帶一兩塊紀律部隊心水塊仲未入手

咁要分享下啦, 等小弟學下野
回復 贊好 反對