新會員登記
搜索
樓主: ngphoneng

一個構思.........

雖然提出呢個構思的確有好多問題需要考慮同解決,但起碼本質上,泰國歷史上的確曾經有唔少著名聖物當初督製出來就係為咗畀仕冰同轟人上煎場佩戴,保佢地平安,而事後亦證明泰國南傳佛教正法聖物嘅力量經得起上煎場嘅考驗,的確能夠發揮一定嘅作用,唔係泰國歷史上曾經經歷過咁多煎亂時代,如果相關法門同聖物係冇用,一早已經被淘汰,更加唔會一次又一次咁督製出主要就係畀仕冰同轟人上煎場佩戴保佑佢地嘅聖物

直到現代,呢類法門同聖物仍然不時出現靈驗事跡,例如車禍冇事,泰國擋紙蛋之類,所以能夠保佑人平安免受暴力傷害係可信嘅

不過的確有其他方面問題要考慮,所以算啦,提出呢個構思係我衝動,我只係因為不斷見香港人受傷害,起咗憐憫心,我會為咗香港向諸佛諸神祈福

補充內容 (16-11-2019 15:19):
另外亦多謝韋拿版主加分,香港人加油!!講嘅嘢比較文錦,係我嘅不是,呢度的確唔適合討論
回復 贊好 反對

唔建議.......
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 14:55
咁我唔認為白蓮教義和團可以同南傳上座部佛教
相提並論

我係話個個如果帶個符管,好似義和團咁以為自己練左神功,可以抵擋洋鎗咁 . .師兄又唔使搬南傳上座佛法個名出來,幫自己正名.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-11-2019 21:06
我係話個個如果帶個符管,好似義和團咁以為自己練左神功,可以抵擋洋鎗咁 . .師兄又唔使搬南傳上座佛法個 ...

我有咩需要為自己正名?要正啲咩名?你都幾有問題下
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-11-2019 21:06
我係話個個如果帶個符管,好似義和團咁以為自己練左神功,可以抵擋洋鎗咁 . .師兄又唔使搬南傳上座佛法個 ...

泰國聖物,符管之類都係保人平安,勸你唔好將南傳佛教佛牌聖物不斷同白蓮教義和團相提並論,少啲毀謗佛法吧
定係你想強調泰國聖物其實同義和團嗰啲所謂神功係差唔多?咁我唔覺得泰國人個個好似義和團咁囉

補充內容 (16-11-2019 22:46):
泰國人咁多戴佛牌,包括紀律同治安部隊嘅,佢地表現得好似義和團咩?人戴符管就會覺得自己好似義和團練咗所謂"神功"咁,泰國佛教嘅保佑祝福係咁嘅咩??
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 22:35
泰國聖物,符管之類都係保人平安,勸你唔好將南傳佛教佛牌聖物不斷同白蓮教義和團相提並論,少啲毀謗佛法吧
...

師兄其實係咪睇得上面官媒多?什麼傷害十四億人感情呀,同全中國為敵呀咁? 我誹榜佛法? 罪名真係扣得大. 睇嚟師兄你真係有病.
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 22:35
...

你唔好害死啲年青人呀, 諗住整支符管就畀佢沖呀?擋子彈呀? 你害死人呀!,!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-11-2019 22:43
師兄其實係咪睇得上面官媒多?什麼傷害十四億人感情呀,同全中國為敵呀咁? 我誹榜佛法? 罪名真係扣得大 ...

道理講得好清楚,講嘢有問題畀人指出就唔好失控同亂扯其他嘢啦
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-11-2019 22:44
你唔好害死啲年青人呀, 諗住整支符管就畀佢沖呀?擋子彈呀? 你害死人呀!,! ...

哈哈,你就真係罪名扣得大,我意思從來只係希望香港人得祝福,有嘢可以保平安,你要煽動年輕人去沖叫人犧牲係你嘅問題,你唔好害死人同冤枉我
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 22:54
道理講得好清楚,講嘢有問題畀人指出就唔好失控同亂扯其他嘢啦

師兄自己的提議衰左咪認啦,又冇人話你, 硬又要拉佛法掩飾,師兄我真係服左你喇 . .
回復 贊好 反對