新會員登記
搜索
查看: 22158|回復: 66

[分享] 新手請牌既一D理性方法--(我搵牌的經驗之談分享)

火... [複製鏈接]
1、知道自己想搵乜佛乜神乜聖物(同樣的佛都有唔同既品相)

2、清晰第1點之後,該聖物、佛寶,邊個師父或者邊間廟出品既口碑最好(查事蹟,長知識)

3、第1同第2點都清晰后,搵師傅同寺廟資料。(搵近代好多師傅資料E家網上唔會好困難,我和人系睇師傅既第一感覺,師傅是否俾我一種好慈祥,好慈悲的感覺,睇埋師傅事蹟)

4、確定要搵邊位師傅既邊種牌之後,再搵資料,睇年鑒,睇圖鑒,儘量搵出該師傅所做的所有圖鑒,選出其一。

5、真正困難的時候到了,選中某師傅某年份某版本的某牌之後,用一切途徑去搵牌。(叫泰國朋友搵,有機會去泰國自己搵,不過以上兩點系未帶過牌、剛帶牌的朋友,我睇都系免了,你冇辦法搵得到。)

6、個人建議新帶牌的朋友,仲係搵信得過的網站,口碑好的師兄幫手搵吧。亦都可以去佛牌店叫店主幫搵。關鍵一尊牌的大概價值,你要心中有數。老牌唔代表一定貴,新牌唔代表一定平。要知道點解某D老牌會平?又點解某D新牌反而會貴?(罕有,用料?炒作?)千祈唔好人講乜你就信乜,多思考,多分析。搞清楚你要尊牌的大概價格,甘你就唔會做水魚。用唯一的年份去判斷一尊牌的價值,真系好初哥的睇法。

7、睇牌,真系好深的學問了。無論系去佛牌店,約網上D師兄出來,都冇辦法話100%唔中招。好難講得清楚,最好帶上有D經驗既朋友一齊去睇。如果冇,睇人咯,面對面同你介紹到你帶了牌會天花亂準,上天入地,上水上到啪啪聲既人,我唔甘話對方水你。可能你真系時來運轉了。但本人睇人一直覺得講嘢實在D既人較為可信。

8、恭喜你請到你夢寐以求的佛寶了。從帶牌第一日起,請你記住舉頭三尺有神明。多做善事,多孝父母長輩,積極進取,樂觀處事。帶左牌,你覺得冇效?請堅持你的信仰,因為你信既系佛教,持之以恆,如果唔系,你帶的只不過系一個裝飾物。

9、最後奉勸:你搵既系一尊適合你的佛寶,唔系搵一個裝飾品,唔好心急,慢慢來,我搵一尊牌試過搵好長好長好長既時間。心急吃不了熱豆腐。。。系搵牌的過程中,起碼你不知不覺已經豐富左好多你對南傳佛教的認識。

補充內容 (7-1-2018 14:35):
虽然写于2012年,而家睇翻都系赠与新手的肺腑之言!!!

評分

查看全部評分

不錯不錯,發人深恩的文章
{:6_330:}{:6_330:}{:6_330:}

学习了!!!
好貼 大力支持
寫得好{:6_327:}
good~!!!!!
謝謝分享{:6_327:}
thank for sharing {:6_296:}
好{:1_1:}
寫得好{:6_327:}