新會員登記
搜索
樓主: hook282000

[分享] 請牌前的理性思考!!!

火... [複製鏈接]
Zen 發表於 26-4-2012 01:09
所以常說戴新牌仲好
唔洗成日諗住點解自己仲未發達
只會努力做好自己工作積極行善

絕對認同
What should we consider before?
{:6_330:}{:6_330:}{:6_330:}

好多收藏家出牌,其實歸根目的就系以牌養牌,避免只入唔出,減低自己的壓力。

C兄的每一次PO文都系如此經典。

關於第一點,具體問題具體分析,首先我系贊同的,因為我認識一個收藏家就系,同我講邊個師父既咩咩牌好幾時候,佢自己都帶緊。當然,猶豫價值問題,佢帶緊系一期的罕有牌,推薦我由此師父的新牌帶起,感覺好,再升級。。。。
尤其佢系藏家,所以屋企佛牌多的很,不可能塊塊都帶,有時候佢收到新的好牌,也會約我出來欣賞分享,我問佢:點解唔帶?答曰:收得就系罕有又具有收藏價值和升值潛力的牌,首先唔捨得帶,其次,甘多冇辦法塊塊都帶,再次,我而家帶緊既我已經覺得好好咯,點解要換?做人唔好太貪心,‘好’呢個概念。。。分分鐘系冇止境的。。。。

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
see see :o:o
先多謝C兄分享~~
一定要看
頭像被屏蔽
cccccccccccccccc
支持一个。。。。。。。。。。。。。。
see see see {:6_296:}