新會員登記
搜索
樓主: 亞特蘭提斯

[分享] 墮胎是殺生罪過中排名第一的

甘D婦產科醫生。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。{:6_319:}
rambo23 發表於 7-5-2012 09:37
甘D婦產科醫生。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

通常晚年過得非常痛苦!

哎,亦都系一種犧牲吧。。。因為系現代這個社會,冇佢哋又事實系唔得既。

好矛盾一個議題。幫人墮胎系殺生,問題,冇婦科醫生。。。我估亦都好多無知少女死于非命。。。。

到底誰是誰非呢?
rambo23 發表於 7-5-2012 11:16
哎,亦都系一種犧牲吧。。。因為系現代這個社會,冇佢哋又事實系唔得既。

好矛盾一個議題。幫人墮胎系殺 ...

其實咁講 無知少女應為自己的行為負責 其他人無負責為佢地既行為負責 如果因自己既錯誤行為一錯再錯 那就係佢地的選擇 也是佢地自作業 ,如果因為有墮胎醫生而令人克意選擇無知等不負責任行為 不斷有生命因此而死 這些醫生是罪該萬死的,如果醫生因女士因身體不合適懷孕 而做終止懷孕手術則另作別論
亞特蘭提斯 發表於 7-5-2012 23:13
其實咁講 無知少女應為自己的行為負責 其他人無負責為佢地既行為負責 如果因自己既錯誤行為一錯再錯 那就 ...

可能某種角度上,系‘我不入地獄誰入地獄’差唔多既觀點吧。如果一個醫生信佛,我真系好想知佢自己系點o念囖.....

比方一個無知少女,講明無知,好大程度上俾人呃,所以失身,所以懷孕...雖然系業報所致...但系遇到一個唔信宗教的醫生,系醫生既覺得就100巴仙佢自己系救緊人命...系行善,唔系作惡...

rambo23 發表於 8-5-2012 08:34
可能某種角度上,系‘我不入地獄誰入地獄’差唔多既觀點吧。如果一個醫生信佛,我真系好想知佢自己系點o ...

計我話,既然冇準備生小朋友,不如帶返個套......咁就唔洗攪出人命啦!

rambo23 發表於 8-5-2012 08:34
可能某種角度上,系‘我不入地獄誰入地獄’差唔多既觀點吧。如果一個醫生信佛,我真系好想知佢自己系點o ...

其實無知不能作無罪的籍口 何況殺死自己親生仔女 ,醫生除了為左救人外 一定唔可以殺人 如果唔係同樣有罪
hook282000 發表於 8-5-2012 10:07
計我話,既然冇準備生小朋友,不如帶返個套......咁就唔洗攪出人命啦!

呃。。。我意思系,可能2位師兄一直處於思想、資訊、經濟發達地區,好多嘢未見過亦都唔系好信。

系大陸內地好多地方,人的觀點仲系比較守舊,家教亦都比較嚴格,讀完書仲係未同男仔上過床的女仔好常見、。。。

系甘既風氣下,好多讀緊中學既小女生,可能真系會出現俾人呃上床,自己非情願,半推半就的情況下發生關係。。。。

甘樣中標,的確系一件唔系可以自己控制的事,可以系業報,但可能佢今生今世只會做錯呢一件事。可能以後都會帶眼識人。。。甘總要俾人哋一個改過自新的機會啊,何況。。。少男少女,乾柴烈火,大家都有後生過,大家都明既~系咪?
亞特蘭提斯 發表於 8-5-2012 10:35
其實無知不能作無罪的籍口 何況殺死自己親生仔女 ,醫生除了為左救人外 一定唔可以殺人 如果唔係同樣有罪 ...

呃。。。我意思系,可能2位師兄一直處於思想、資訊、經濟發達地區,好多嘢未見過亦都唔系好信。

系大陸內地好多地方,人的觀點仲系比較守舊,家教亦都比較嚴格,讀完書仲係未同男仔上過床的女仔好常見、。。。

系甘既風氣下,好多讀緊中學既小女生,可能真系會出現俾人呃上床,自己非情願,半推半就的情況下發生關係。。。。

甘樣中標,的確系一件唔系可以自己控制的事,可以系業報,但可能佢今生今世只會做錯呢一件事。可能以後都會帶眼識人。。。甘總要俾人哋一個改過自新的機會啊,何況。。。少男少女,乾柴烈火,大家都有後生過,大家都明既~系咪?
rambo23 發表於 8-5-2012 10:50

系大陸 ...

咁又係,鄉下啲既地方經常有類似事件發生..........
是福不是禍;是禍躲不過!