新會員登記
搜索
樓主: 亞特蘭提斯

[討論] 大家一齊分享你的唸珠

謝謝師兄分享!我想我也應該學一下唸經,我過兩天便去買條唸珠!學習、學習!
頭像被屏蔽
{:6_296:} 我又分享!{:6_338:} 睇真D個size! 20120424_001759_e.jpg {:6_293:}

ZING 發表於 24-4-2012 00:25
我又分享! 睇真D個size!

好鬼大粒珠!!
el8840696 發表於 24-4-2012 00:10
好似傑士拿念珠

勁呀師兄,我個時同一尊蝴蝶一齊請的,因為我的蝴蝶也是彩泥呢!{:6_317:}
亞特蘭提斯 發表於 24-4-2012 00:12
有冇吟經呀~

其實我唔知有咩特別經要念架,你可以教我一下嗎?{:6_305:}最好有mp3呢,哈哈!
肥仔熙 發表於 24-4-2012 00:29
其實我唔知有咩特別經要念架,你可以教我一下嗎?最好有mp3呢,哈哈! ...

哈哈 其實你可以先選擇你想修邊個菩薩既法門 然後拿一D經書 或者係YOUTUBE 搜索一下發音
如果你想學習南傳既經咒 就要去廟請教師傅啦
頭像被屏蔽
亞特蘭提斯 發表於 24-4-2012 00:25
好鬼大粒珠!!

{:6_316:} 係 "朝珠" 來! 也是108粒! 可作念佛珠!{:6_314:}

清朝官員頸上的"朝珠",以長度分官階,越長越大官,

向 皇上 (或上級) 行 "跪拜禮" 時,雙腳跪下,低頭,彎腰 至 "朝珠" 踮地即可!

所以 一品大官 的 "朝珠" 均長至腰間,行 "跪拜禮" 時 一下跪低頭即成禮,甚至不用彎腰!

評分

查看全部評分

ZING 發表於 24-4-2012 00:37
係 "朝珠" 來! 也是108粒! 可作念佛珠!

清朝官員頸上的"朝珠",以長度分官階, ...

原來係咁既
亞特蘭提斯 發表於 24-4-2012 00:34
哈哈 其實你可以先選擇你想修邊個菩薩既法門 然後拿一D經書 或者係YOUTUBE 搜索一下發音
如果你想學習南 ...

哦!明白,我要研究一下先!{:6_294:}