新會員登記
搜索
查看: 10534|回復: 43

[分享] 新舊牌功力分別

火... [複製鏈接]
同一個龍婆出同一類既牌,比如2517出了一個,,去到2555再出一個,價錢,大家都應為舊的一定會比較貴,但功力呢?係咪果個龍婆再練多三十幾年法,2555出既牌加多三十幾年功力,咁咪勁好多:funk:
你講得無錯
如果龍婆同樣發心做的話!
實際上龍婆經過一定時間後 都成名了 好多徒弟會叫師傅出聖物比他們在市場中獲利
不是發心做的聖物 功力再高只能補償多少
因此師傅成名作品通常會被認為是力量最高的作品 所以價錢必定比現時的高

評分

查看全部評分

例子:古巴傑士立就系一個好好的借鏡 , 這個就是答案了!{:6_295:}复制搜索

复制搜索
小木蘭 發表於 21-4-2012 21:35
唔係太明,,我知識比較淺薄

古巴傑士立d蝴蝶牌,早期果d貴,現在果d平,你又會問點解,我可以答你,之前果d蝴蝶牌系師父用心親手做的,現在果d蝴蝶牌一系就工廠牌,一系就徙弟做完比古巴大師捽兩捽又話加池左,咁你現在明白沒有呢?复制搜索

复制搜索
{:6_326:}
一條龍 發表於 21-4-2012 22:14
古巴傑士立d蝴蝶牌,早期果d貴,現在果d平,你又會問點解,我可以答你,之前果d蝴蝶牌系師父用心親 ...

咁你古師傅修練左咁耐,依家捽兩捽會唔會仲勁過幾十年前捽成個月的呢,我明白貴,,可能係佢親手做,同埋好耐,但想知個功力
頭像被屏蔽
捽兩捽都仲好啲,,曾有傳[未曾證實]但可信性就可高
其他師傅開光師傅念經會一段日子
但這師傅開光,念經,重複又重複地開著部............機
老實講,以現時蝴蝶牌的價格,以我看來,就出廟價講,都算過份,別講牌商
就更過份,
當然要計埋通漲啦
小木蘭 發表於 21-4-2012 22:20
咁你古師傅修練左咁耐,依家捽兩捽會唔會仲勁過幾十年前捽成個月的呢,我明白貴,,可能係佢親手做,同埋好耐, ...

本人認為真係要睇個別師傅 有很多師傅近年加持的佛牌跟老舊年前的作品力量不王多讓 但老年份的依然價格較高 這情況就是收藏價值比力量價值比人重視
{:6_292:}{:6_292:}