新會員登記
搜索
查看: 477|回復: 8

[財佛(龍婆銀)] 邊一年的龍婆銀立尊?

有無師兄知道呢四尊龍婆銀立尊係邊一年的出品?
回復

linchard 發表於 12-3-2024 20:17
圖像是不一樣, 我按高底座來判斷.

唔同廟, 出品啲牌, 風格不同

樓主師兄厲害,比Wat Khwang廟方出嘅圖鑑資料還要厲害。
回復 贊好 1 反對 0

左眼有一粒眼屎,  應該係眼淚模. 不過未能確定年份
回復 贊好 反對

如果咁都睇到 我去摷兩粒比各C兄幫吓眼......
回復 贊好 反對

第一張圖係 過廟,   屈狂 Wat Kwang, 2452-2459期間, 龍婆銀督造加持的 眼淚模 小立尊.

屈狂啲立尊, 底座都比較高
回復 贊好 反對

upload 兩張 圖冊裏的 過廟 屈狂 2452-2459 流行模 立尊,  都係高底座,  比主廟 屈班閒的立尊底座高唔少
回復 贊好 反對

下面 第二 三 四個立尊,  係 屈班閒 2452-2461  眼淚模,  左眼裏有一粒細眼屎

補充內容 (9-3-2024 01:11):
而且, 第二尊後腦至上頸有細細粒礦石,  也符合舊時 龍婆銀大師造牌特徵

補充內容 (9-3-2024 04:16):
因爲以前龍婆銀師傅用寺廟啲銅器 或者某些首飾, 仲加入泰國某啲細細粒礦石,  熔成金水, 倒入製作立尊的模具裏, 再冷卻.

補充內容 (9-3-2024 04:19):
所以,  以前批立尊 老牌上面 會混有不同的金屬.  送去金屬元素成分檢測,  如果有六七種元素, 主要為銅與鋅, 就多數為真正的 2480之前做的老牌.

補充內容 (9-3-2024 04:20):
如果檢測出來, 只有單單兩三種金屬元素, 就多數為後來仿造的新牌.
回復 贊好 反對

linchard 發表於 8-3-2024 19:52
第一張圖係 過廟,   屈狂 Wat Kwang, 2452-2459期間, 龍婆銀督造加持的 眼淚模 小立尊.

屈狂啲立尊, 底座 ...

第一尊並不是Wat Khwang督造的其中一款小立尊。
臉相與樓主下面的Wat Khwang高底座款有出入。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 12-3-2024 18:47
第一尊並不是Wat Khwang督造的其中一款小立尊。
臉相與樓主下面的Wat Khwang高底座款有出入。 ...

圖像是不一樣, 我按高底座來判斷.

唔同廟, 出品啲牌, 風格不同
回復 贊好 反對