新會員登記
搜索
樓主: apple7632

[求助] 南傳戒食一問

係!? 要認真考慮吓
亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 23:13
係!? 要認真考慮吓

立即行動啦!
hook282000 發表於 4-4-2012 23:07
由於以前佛陀既年代並冇煙草呢樣野,以前煙草係由美洲既印第安人先會吸食,亦係一種禮賓式既款代,在公元1 ...

咁D人叫人用香煙供魯士 咪唔岩?
hook282000 發表於 4-4-2012 23:15
立即行動啦!

係係係...
joe 發表於 4-4-2012 23:20
咁D人叫人用香煙供魯士 咪唔岩?

魯士其實唔直接屬於佛教,所以又冇話啱唔啱,供唔供煙比魯士就視乎你個人而定!
亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 15:15
呢方便 我就真係無硏究過啦 其他師兄 幫唔幫到呀
不過我個認為 其他人對呢件事的看法並不重要
重要既係自 ...

其實南傳師傅吸煙跟藏傳的祖師有點相似,因以前西藏有大成就者都會飲烈酒,食眾生肉,甚至殺人,但他們已成就佛法的空性,可以殺了人,又令他们復活,所以南傳師傅吸煙也因為他們的心性已净化,不會執著貪,嗔,痴。三毒,所以我會不見怪的。

評分

查看全部評分

魯士應該係佛陀年代時的六師外道,和現在印度教的苦行修士,最終目標不是解脫輪迴的,而是想上梵天的天國,所以修四無量心為主!

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 12:00
師兄
首先 南傳佛教認為 身體只不過是心靈的一個寄存點 心靈才是真正的可自由體
要心靈得到真正的自由 必須 ...

{:6_327:}謝謝分享
牛係一種好有靈性既動物,
而且有因於人類,
所以一般佛教和拜觀音的都會唔食牛肉,
我之前都試過戒食肉(但有食海鮮類),
但因家人反對就冇再堅持,
唔食肉個人會好輕身(但體重冇變),好自在(我唔識點形容)
如果有機會試過你地就會明
重有其實人類身體構造係唔適合食肉,
而且飼養牲口所要的資源係農作物既數十倍,
其實我真係諗唔到有咩理由要食肉...(多數是因為美味)
謝謝分享