新會員登記
搜索
查看: 3956|回復: 21

[求助] 南傳戒食一問

師兄.其實我有點不明白
其實可唔可以食牛肉架
以我所知中國和尚.主要食素
以泰國和尚.是什麼都可以食
都係素食!但係化緣的話;供主給什麽食物都食!其實泰國人都係以素食為主!他們供僧都以素食材料為主!OK

評分

查看全部評分

師兄
首先 南傳佛教認為 身體只不過是心靈的一個寄存點 心靈才是真正的可自由體
要心靈得到真正的自由 必須通過修行 禪定 守戒等都是修法一種 這點跟道教的修法實在不同
身體既然是心靈的暫存點 當心靈離開後 身體已經不再重要 可以回歸大自然 重入食品鏈

雖然南傳佛教是容許食肉 但可食的必是已死的肉食 不可克意殺生以求飽溫自己胃口的

以上說法有人應為難以介定"已死的肉食" , 所以就發展出大乘佛教的不食肉的戒律
其實南傅僧人有一派系都係唔食肉的^^

大乘佛教認為 肉食有味 有難令人做到"空"呢種境界 同時 也給人一種引誘 令人容易為貪食 而犯殺生之戒
所以大乘佛教認為不食肉 可以避免做成以上惡因 令人容易修法

需然南傳跟漢傳法門不同 但他們的最終目標都係一致的 希望人守戒 提升心靈的質素
我們認確做的不是評論那個法門對與錯 而是選擇那個法門較容易令我們修行 選擇一個合適自己的方法 令自己達到守戒私目的

第三 有關牛肉問題
南傳佛教很大情度上受婆羅門文化影響
婆羅門文化應為 牛是破壞之神-濕婆 ( 柏舌蛙 )及守護之神-毗濕奴(柏喇萊) 的坐騎
牛也是人類最好的朋友 牛幫助農民耕作 牛獻出乳汁哺充人類 牛是繁殖的象徵
因此牛是神聖的 是不可侵犯的 應受人類頂禮膜拜的
現今的印度依然常常把"奶牛"一詞跟"母親"一詞連用 組合成"奶牛母親"的復合詞 就好像我們的"祖國母親"一樣
婆羅門文化應為牛只可以生老病死 不可宰殺 更不可食用 否則會有惡報 其罪如同殺死親生父母一樣

在中國也有傳說古代的牛是食肉的 性格有於獅子 十分可怕
但最後受觀音點化 不再食肉 決心修行 因此應受專重的

在佛教上 佛祖當年是騎牛走偏印度苦行 牛在佛祖講經說教是在一旁專心聆聽 久而久之對佛理有所了解
加上付出自己體力保護佛祖 被佛陀乘坐 令佛陀宣揚佛理 功勞十分之大

因此以上三點 令部分不想完全不食肉食的佛教徒 以戒牛肉令自己心理"好過D"

以上說法有錯請師兄們作出指點 大家一齊學習學習

評分

查看全部評分

就小弟所見及搜查資料都有不少龍婆有吸煙習慣...令我產生好奇

再粗略睇過下,漢傳佛教的睇法
http://www.buddhanet.com.tw/poison/smoke/smoke5_2.htm

咁樣其實三個佛學法門(南傳佛學)(漢傳佛學)(藏傳佛學),究竟有沒有沖突...?

而佢地會不會唔認同對方,什至乎排斥對方....?
chevychan8328 發表於 4-4-2012 14:28
就小弟所見及搜查資料都有不少龍婆有吸煙習慣...令我產生好奇

呢方便 我就真係無硏究過啦 其他師兄 幫唔幫到呀
不過我個認為 其他人對呢件事的看法並不重要
重要既係自己既心點睇 我唔會因為師傅食唔食煙已評價佢 只要佢講既道理係佛陀傳下既真理 同佢有真身去行 咁呢位師傅就值得專重
亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 12:00
師兄
首先 南傳佛教認為 身體只不過是心靈的一個寄存點 心靈才是真正的可自由體
要心靈得到真正的自由 必須 ...

唔該哂你師兄.我E+刀準量介.但有時打邊爐.好難忍口
師兄其實你E+仲有冇食牛呀
多謝你.指教^.^
apple7632 發表於 4-4-2012 18:47
唔該哂你師兄.我E+刀準量介.但有時打邊爐.好難忍口
師兄其實你E+仲有冇食牛呀
多謝你.指教^.^ ...

哈哈 真失禮 講我就天下無敵 我介唔到呀
亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 19:17

=.=哈.唔緊要啦
chevychan8328 發表於 4-4-2012 14:28

由於以前佛陀既年代並冇煙草呢樣野,以前煙草係由美洲既印第安人先會吸食,亦係一種禮賓式既款代,在公元1492年哥倫布去到美洲發現印第安人吸食煙草後,在探險報告中亦有所描述,所以當時既佛教(包括三大傳承)留存至今,都沒有不吸煙呢個戒條。
不過基於健康理由,現時好多師傅都會叫信眾不要吸煙,始終對身邊唔好嘛!

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 4-4-2012 19:17

我都冇食牛超過二十年喇,其實唔食牛對脾氣方面確實有明顯改善。