新會員登記
搜索
查看: 310|回復: 4

有趣既 六道原居民 和 乘愿再來既修行者

我地呢個世界,除左好多不斷輪回既六道眾生,又可以叫六道原居民,亦有好多乘愿再來既修行者。

通常環境越污穢惡劣,需要救度既人就越多,承愿再來既修行者就會越多,同父母照顧仔女一樣, 從來唔會有嫌棄唔乾淨, 臭同污遭, 無人理既。

據妙法蓮華經卷五,从地涌出品第十五講,當佛陀正要繼續講經時,呢这个时候,从十方其他國土来左好多大菩薩,其數量已经超过八个恒河沙数之多(恒河沙子细如面粉)。

佢地來見多寳如来同釋迦牟尼佛。

呢班大菩薩,在大眾之中,一齊企起身,大家恭恭敬敬合掌,向佛言:世尊!请您听我地發愿,等待我佛滅度之后,我地决定在此娑婆(堪忍)世界修行,勤奋精进,護持呢個妙法蓮華經。我地係呢個國土中,應當廣為一切衆生,宣說妙法蓮華經既真實道理,令一切衆生種下善根,早日成就佛果。

當時,佛告訴從他方来既,八恒河沙數諸大菩薩:停一停!不需要。善男子!你地唔需要發愿來護持妙法蓮華經,點解呢?

因为我娑婆世界,已经有六万恒河沙数那样多的大菩薩。

每位菩薩都有六萬恒河沙數咁多既眷属(弟子)。佢地早已发愿,可以係我滅度之後,來護持呢部妙法蓮華經, 救度眾生。

釋迦牟尼佛講完,娑婆世界三千大千世界所有的大地,有无量千万億咁多大菩薩,同时涌出。佢地都係釋迦牟尼佛在過去生中所教化既弟子。

回復

其實佛陀點解要講, 从地涌出品第十五呢?

目的係講大家聼,世界從不孤單,唔好絕望,大家身邊有好多 承愿再來既修行者,非常樂意提供協助,被人來麻煩,否則來呢個世界做咩呢?

幫得一定幫,除非干擾到因果,先無辦法提供幫助。所以大家要先自己幫自己,平日多做善事,減少作惡,提供被佛菩薩幫助自己既機會。

佛經話,各菩薩在六道中,百千方便而度罪苦眾生,不辭疲倦,是大菩薩有如是不可思議神通之事。然諸眾生獲脫罪報,未久之間,又墮惡道。

自是閻浮提眾生,結惡習重,旋出旋入,勞斯菩薩,久經劫數而作度脫。

回復 贊好 反對

好有趣!!謝謝師兄分享!!
回復 贊好 反對

咁就過癮,既然身邊好多承愿再來既義工,咁有無辦法,分辨出原居民,同義工呢?

有既,通常義工同原居民,大家人生目標,同生活習慣唔同,好難臭味相投,通常原居民,會感覺,班友仔傻傻地,好鬼老實,認認真真,唔係咁醒目,正直唔怕死,唔怕被人威脅,咁就好大可能係啦。

因爲班義工,係來做野,當然唔會想揾著數,梗係老老實實,認認真真,唔係來同流合污,當然就正正值值,講真話唔醒目嘛,承愿再來,又點會怕死,怕被原居民威脅嘛。

可能一群人,原居民大家都討厭佢既, 就好大可能係啦。
回復 贊好 反對

咁分辨左出來,大家就要注意囖,唔喜歡班承愿再來既修行者就算,唔好去揾佢地笨,誹謗,欺騙,欺負, 夾埋一齊害佢地, 咁會扣好多自己福報來埋單架.

記得老祖宗教落, 唔好去欺負老實人, 佢地有天保護架.

班老實人, 佢地好大可能, 就係承願再來既修行者, 即係大家拜來拜去, 許願個群修行者嘛.
回復 贊好 反對