新會員登記
搜索
查看: 379|回復: 5

命,運同風水

TVB 係90年代,原來有部精彩電視劇,叫 命轉乾坤,相信好多師兄,年輕時可能興趣不大,同不容易理解其中道理,我都一樣。

近日偶然看到,竟然看懂了,如果大家對命,運同風水既三者關係,想有個瞭解,呢個電視劇好合適的。
回復

一命二運三風水,四積陰德五讀書。

命一般無法改,除非負責編劇既老天,被感動到,認爲需要,唔改唔得,所以比重最大。

運同風水係要碰上機緣,可以做調節,例如 x 0.1,或 x 10,但係有得就有失,有交換既。例如好富有通常人丁就唔旺,事業好成功,家庭就完整既缺陷。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 28-10-2023 12:49
一命二運三風水,四積陰德五讀書。

命一般無法改,除非負責編劇既老天,被感動到,認爲需要,唔改唔得,所 ...

但亦有人話命好不如運好
回復 贊好 反對

感谢分享~~~~~
回復 贊好 反對

clotnine 發表於 28-10-2023 20:10
但亦有人話命好不如運好

哈哈,這個非常有趣的,算命很常見,但算運好像不常見的。
回復 贊好 反對

分享一下,以前有聼過精通術數前輩講,算命看八字,約看到人生70% 左右,有30%由運+風水+陰德起作用,無法算到,亦看唔到。
回復 贊好 反對