新會員登記
搜索
查看: 1570|回復: 21

[四面神] 分享一下呢幾年戴上頸嘅佛牌。

小弟已經好耐冇上嚟,以前啲師兄都唔見曬, 近呢幾年忙於工作結婚生仔,分享一下呢幾年 跟身嘅佛牌。
主力就係龍婆Doo 2522嘅四面神,由於體積較少, 我通常會配埋派更也符管一齊帶, 帶住佢哋上荃灣芙蓉山四面神求願,幾乎有求必應,實在感激。
有時週末出街就會帶龍婆沙礦2555坤平,其他期數版本都曾擁有,但最愛嘅始終係呢一期, 可能覺得係師傅圓寂前最後一期,當然亦多得論壇師兄推薦,師傅嘅坤平戴上身感覺係非常平和舒服,個人個感覺上亦善良咗。
有時出國旅行就會帶龍婆帕嘅藥師佛,四色菊府比較冷門嘅師傅,多年前同澳門King請,鍾意嘅原因係覺得佛相係我有咁多藥師佛中最合眼緣,同埋供金唔高,所以都之後收咗幾塊唔同版本作收藏鑑賞之用。
至於阿贊速嘅那朗,個人感覺係比較霸氣嘅一塊牌,同龍婆沙礦嘅坤平完全係相反嘅感覺,早幾年工作上搏殺專用,的而且確業績爭贏人哋, 但係就容易成為眾矢之的,年紀越大競爭心態越少,所以現在都比較少帶。

謝謝觀賞。

評分

查看全部評分

回復

感謝師兄分享
回復 贊好 反對

感谢分享
回復 贊好 反對

好開心見到師兄返黎出貼!
回復 贊好 反對

師兄好多靚牌👍🏻
回復 贊好 反對

謝謝咁實在嘅分享,有時太多牌都唔係好事,小弟都要學下師兄淨係專心帶幾塊記好
回復 贊好 反對

分享帶佩戴心得,挺有趣味的,謝謝分享!
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 17-9-2023 08:29
謝謝咁實在嘅分享,有時太多牌都唔係好事,小弟都要學下師兄淨係專心帶幾塊記好 ...

哈哈,好難精簡,個個牌都會感覺中意。
回復 贊好 反對

多謝分享
忙於結婚生仔 . .
生活就是這樣,好像不停推你一路行咁.
回復 贊好 反對

多謝師兄分享🙏🏻
回復 贊好 反對