新會員登記
搜索
查看: 999|回復: 13

[坤平] 最近新入的首期牌

牌名:坤平彭坤薩徒 首期
師父:龍婆米
寺廟:Wat Pho Chedi Loi
年份:2566
材料:鑲嵌棗紫膠肉一對銀打固
發行量:199尊

看資料師傅92歲,符合我入牌噶標準,入牌我第一睇師傅年齡  ,加上又系首期牌,試試

回復

phantom 發表於 14-9-2023 22:52
個人認為並非絕對, 並不是對老師傅不敬, 只是怕像現今的某些龍婆, 每天都被貪心的徒弟或牌商圍繞利用, 為私 ...

泰國佛廟全部加埋都唔知幾多間,好多師傅本身就出咗名呀大就出好少牌甚至冇出個牌,但係佢徒弟呢係龍婆圓寂多年後仍然寂寂無名,咁好多時就見到好多廟或者徒弟就會喺龍婆年紀開始大之後就出好多牌嚟支持日後運作各樣。最簡單例子有幾多個人知道屈白欖而家係邊位主持哩,龍婆啤之後又係邊位繼任呢。答案係可能好多人都唔知呀。老虎廟龍婆笨圓寂之後龍婆三安都要去到咁多年之後先開始有人認識。屈班麗龍婆通都係類似咁既情形。
撇開所有嘅牌嘅能量呀靈驗呀各樣,其實你見到好多龍婆去到年紀大已經係坐住輪椅嚟出入,近代嘅你睇龍婆瑪哈士拉,就算年紀輕啲嘅蝶王古巴傑士納基本上都係拐杖不離身好多次出入都係坐輪椅,有時都唔係話太忍心見到佢哋咁樣你輪椅推嚟推去咁出入法會。
回復 贊好 1 反對 0

個人認為並非絕對, 並不是對老師傅不敬, 只是怕像現今的某些龍婆, 每天都被貪心的徒弟或牌商圍繞利用, 為私利而逼使龍婆瘋狂出牌, 請了這樣的牌不知道是否如法呢?
回復 贊好 1 反對 0

我都係睇年齡🤣
回復 贊好 反對

睇睇先,thanks!
回復 贊好 反對

多謝分享!根據標準,師兄必定有收龍婆滿及龍婆Sean的聖物…
回復 贊好 反對

感谢分享
回復 贊好 反對

phantom 發表於 14-9-2023 22:52
個人認為並非絕對, 並不是對老師傅不敬, 只是怕像現今的某些龍婆, 每天都被貪心的徒弟或牌商圍繞利用, 為私 ...

對,我就系用甘方式初步挑選師傅,甘大年紀應該對金錢個D物質無甘大欲望,講句難聽噶,都快死啦
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 14-9-2023 21:42
多謝分享!根據標準,師兄必定有收龍婆滿及龍婆Sean的聖物…

確實有幾尊,不過早出噶就無
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 16-9-2023 21:46
泰國佛廟全部加埋都唔知幾多間,好多師傅本身就出咗名呀大就出好少牌甚至冇出個牌,但係佢徒弟呢係龍婆圓 ...

呀但係我其實唔反對呢一種做法嘅因為可能香港人比較難明啲,其實泰國寺廟肩付嘅社會責任比一般人想像嘅係重好多大好多。如果用香港嘅情情形嚟理解就我其實唔反對麥記加價,麥記肩負嘅隱形社會責任其實冇乜人會留意到,當你坐喺麥記見到有基層嘅小朋友夏天屋企冇冷氣喺入面放學坐幾個鐘做功課係唔會畀人趕,唔同類型嘅經紀喺入面推銷,甚至我見過有高級屋苑嘅業主立案法團體入面開會,你係唔會反對㗎麥記加價,因為當嗰間麥記交唔到租結業,其實原來係影響到好多社區入面嘅人。
回復 贊好 反對