新會員登記
搜索
查看: 2229|回復: 39

哩排哩度好靜大家吹下佛牌店奇遇

呢幾年越來越多人帶牌年紀老又有後生既00後又有,撇除本身自己家中有戴開佛牌嘅10後小朋友唔計,大家又喺開到好似雨後春筍,旺區開到71咁總有一間喺左右嘅佛牌店有咩奇遇呢。當然啦網店嗰啲都可以吹下㗎啦
回復

奇遇就無,好奇就有!牌商每日有機會接觸好多牌好多師傅,所以當牌商銷售某牌時話有幾好又幾勁,自己真的有帶過或帶緊嗎?
回復 贊好 反對

店多係牌友之福氣,有競爭,咁恭金會比較合理的。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 28-6-2023 16:56
店多係牌友之福氣,有競爭,咁恭金會比較合理的。

你睇野太表面了
而且帶有強烈中國味道

只有足夠既利潤先會帶比牌商有動力發掘法力高強既師傅
試諗下 一個行業個個你抄我我抄你 你做咩我抄你做咩既時侯
只有賣平過你就可以生存 久而久之仲有冇人去跑廟 仲有冇人去比個心寫介紹文?

所以你睇到一街都係垃圾牌商 打開個facebook Carousell 離地天價牌一大堆
老闆牌 七彩公仔牌 閃閃手鏈 不知名人緣油 又一大堆
都仲未計假牌同吹氣牌

結果損失既係邊個? 價錢真係平左定貴左? 自己思考一下

回復 贊好 反對

帶牌後行過信和間牌舖就周身唔知點咁
感覺極差
回復 贊好 反對

有次經過銀城地庫
有位老細,揸住件陰嘢,
好落力同個後生仔推介
個後生仔當然吾係好識
個老細問個後生仔
你知吾知[婆難登]係泰國幾多大高僧?
我見個後生仔好有興趣咁聽
之後我當然係閃啦,無謂左人揾食
回復 贊好 反對

有次又行過牌店,間嘢未開
有個女仔,望住玻璃入面件九尾
自己同自己講,呢位姐姐真係好靚呀
本來我想上前問佢知吾知呢D係乜
但係我無勇氣去做
唯有希望佢買到假嘢啦
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 28-6-2023 17:49
你睇野太表面了
而且帶有強烈中國味道

咁又係,都有道理,不過適當競爭都需要的,如果競爭不足夠,貴價同時,可能會有更多假野,以前互聯網未流行,d泰國佛牌雜,都有公開刊登佛牌市場價,雖然普遍偏高20%以上,不過習慣左,就會自動調節。

起初唔明白點解要公開,後面先知道避免有d賣家亂來,畢竟利潤可以更高,全部賣家都唔會拒絕嘛。

以滴金坤平牌爲例,這裏的價是外面的30%左右,牌友選擇這裏賣,因爲這裏多人買,就貨如輪轉。
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 28-6-2023 18:18
帶牌後行過信和間牌舖就周身唔知點咁
感覺極差

我以為得我自己一個係咁呀原來師兄都有咁嘅感覺。另外有啲牌店都係㗎最初呢入去嘅時候呢冇乜嘢嘅好正常㗎。慢慢呢睇到佢哋主持人唔同咗,擺嘅牌唔同咗,感覺就唔同曬㗎。行過呢同自己講急急腳行過就算啦。
回復 贊好 反對

six11223 發表於 28-6-2023 18:46
有次又行過牌店,間嘢未開
有個女仔,望住玻璃入面件九尾
自己同自己講,呢位姐姐真係好靚呀

呢啲情形成日都要攞假見到好多師兄弟妹好多時望住入面啲牌好迷惘,成日都有衝動佢問,你想請咩牌呀你請塊目的係咩㗎,但係最後自己都唔會講第一句。記憶中係試過兩三次佢哋主動講師兄可唔可以幫手望望尊牌俾下意見,但係除非喺自己成日去既牌商啦,如果唔係最後都三言兩語帶過就算。
回復 贊好 反對