新會員登記
搜索
樓主: stanley8888

[求教] 有關供奉尊入藏問題

得意仔 發表於 17-7-2023 15:16
很簡單例子:唐卡,有些重靚過佛像多多同勁多多!

師兄,係吖,以前聼過師兄講,一張印刷的空行母卡,都好有力量。

因爲同人有牙齒印,有人借法搞佢,  有兩次,佢突然個頭失重咁,一秒左右,頭鍾落臺,突然就醒返無事,因爲師兄有帶空行母卡在身。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 17-7-2023 15:29
師兄,係吖,以前聼過師兄講,一張印刷的空行母卡,都好有力量。

因爲同人有牙齒印,有人借法搞佢,  有 ...

要個人本性善良先得護應!
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 17-7-2023 16:03
要個人本性善良先得護應!

呢個肯定,聰明正值方為神,到達神以上的等級,就必定具有父母照顧子女的大愛,和無分別心,所以除非是應數(例如因果),或條友自己作死(例如故意同巴士對撞), 否則都會救的。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 17-7-2023 17:35
呢個肯定,聰明正值方為神,到達神以上的等級,就必定具有父母照顧子女的大愛,和無分別心,所以除非是應 ...

冇錯!其實因果係可以靠自己同佛菩薩力量去改變的。
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 17-7-2023 18:17
冇錯!其實因果係可以靠自己同佛菩薩力量去改變的。

其實未發生的,事情都可以改變,例如主動提前還債來換取冤親債主既拖後腿,合法追責等等。

如果大家發現揾唔到錢,好艱難,或好多機會錯過,虛耗多(左手來右手去),就可以同冤親債主講,揾個天神佛菩薩來做公正人,不如來個天雙嬴,唔好拖自己後腿,揾到錢,就月月拿15%-20%收入,捐去替冤親債主做功德,主動還債。

我們欠冤親債主,冤親債主自己也有好多冤親債主,大家條數唔找,就累斗累的,唔可能讓我們有好日子過的,就會來搞合法破壞。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 17-7-2023 18:42
其實未發生的,事情都可以改變,例如主動提前還債來換取冤親債主既拖後腿,合法追責等等。

如果大家發現 ...

談何容易!試問有幾多個人會做到呢?
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 17-7-2023 19:01
談何容易!試問有幾多個人會做到呢?

呢個同觀念有關,同交稅類似,多數人想偷稅漏稅,唔想交稅,但係其實稅交得越多,就代表賺錢能力越高,有咩唔好,唔使交稅,即係揾錢能力有限,政府都唔過意,係袋處拿錢。

偷稅漏稅有因果問題,净空老法師就開示過,稅金係全國民共有的,唔交即係欠全國民債,有排都還唔清,因爲有d人會先走,有d人后走,後面又未必全部都聚一起,咁有排搞,几時還清全部國民,揾自己大笨的。

人因爲無神通,見唔到因果,就敢亂來,靈界有神通,見到因果,所以好守承諾,唔會自己揾自己笨嘛。

等於明知道今日偷左食物,後日就會被捉到,咁無人會去做,只有認爲唔會被捉到,先會去做,賭一把的。

評分

查看全部評分

回復 贊好 2 反對 0

放下啦 發表於 17-7-2023 19:29
呢個同觀念有關,同交稅類似,多數人想偷稅漏稅,唔想交稅,但係其實稅交得越多,就代表賺錢能力越高,有 ...

唔一定錢債,最怕是攞命債!
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 17-7-2023 21:28
唔一定錢債,最怕是攞命債!

的確,人無非係,欠錢,欠情(欺騙人愛情身體,恩將仇報),同欠命。

欠情同欠命,債主未必肯接受用錢補償的,所以決定權在債主, 可能都有肯接受既, 例如可以數量大到, 個債主可以還清, 佢欠自己好多債主既錢債, 咁佛菩薩就可以走位, 勸說(類似調解)有機會的.

其實大家求神拜佛,或念經打齋做超度,唔係因爲佛菩薩,或念佛經打齋力量,係債主聼明白左佛菩薩講,同經文内容既意思,肯接受交換條件,如果債主根本唔同意,求神拜佛,或念經打齋超度就無用既。

如果三債犯齊,例如電視劇古代男人,欺騙女人錢財,欺騙女人感情, 同賣左個女人入青樓,後面因此死左,三債俱全,咁就惡搞,真係未必幫到佢, 幫佢都可能天理難容嘛. 咁唔知點搞囖.

之前震驚香港既名緩案, 就三樣犯齊, 唔知點還, 成家人都咁鬼離譜既.
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 17-7-2023 21:57
的確,人無非係,欠錢,欠情(欺騙人愛情身體,恩將仇報),同欠命。

欠情同欠命,債主未必肯接受用錢補 ...

每個人都有自己的踏著灰色的軌跡而行走!
回復 贊好 反對