新會員登記
搜索
查看: 1198|回復: 22

[求教] 有關供奉尊入藏問題

小弟請既供奉尊唔多,咁岩前幾日請左一尊成功佛但係冇入藏
好奇想問一下,供奉尊係唔係一定要入藏先得?
1: 會唔會好似坊間話咁,而唔入藏會有「野」入左去?
2: 自己入藏可唔可以? 我上網見到有人DIY入, 但係又文章話要請僧人做先可以
3: 同埋我想問下,係唔係大法會既佛像多數係冇入藏?
4: 有人話底部入藏,功效會勁D。(如果係咁,有錢的話,我請尊龍婆銀自身供奉型,底部入曬2460 財佛,咁我咪不得了......)
回復

我有幾尊供奉尊,得一支有入藏

1: 同一批出 有入藏肯定好過無入藏,師父唔會無啦啦入藏先

2:正常師父出得比你就唔好搞咁多野

3:唔太知

4:我所知既係勁D
回復 贊好 反對

當然有入藏好過冇入藏,就算底冇聖粉聖物,起碼有封塊紅布,有個廟印、有個經文咁, 成尊空了了得個大
回復 贊好 反對

窿,好似好奇怪咁.
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 24-6-2023 12:12
我有幾尊供奉尊,得一支有入藏

1: 同一批出 有入藏肯定好過無入藏,師父唔會無啦啦入藏先

師兄會唔會自己入藏?
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 24-6-2023 22:51
當然有入藏好過冇入藏,就算底冇聖粉聖物,起碼有封塊紅布,有個廟印、有個經文咁, 成尊空了了得個大 ...

我而家個尊就係咩都冇,我都唔知自己入唔入好
回復 贊好 反對

佛像出廟已開光,無須入藏,
回復 贊好 反對

1.装藏呢样嘢,睇师傅做法架,唔一定都有入藏架,就拿国内情况举个例子,藏传既佛像一定有搞入藏,但其他北传一般开光既都系有d有入,有d无入架,既然俾得你请得翻去,就无需再自己再去多此一举。
2.入藏呢件事唔系个个可以自己搞架,僧人或者师傅先有资格做架,因为呢个仪式系有条件限制架,自己盲目乱搞,就不如唔好搞。
回復 贊好 反對

如果確定係廟出,就隨緣吧,入唔入藏唔一定,好多畫像,一樣可以供俸的。

有無佛經記載佛像要入藏同開光的?好像無,地藏經有講造像同畫像,功德就好大, 無講入藏同開光力量會大d。

其實開光會唔會係誤會來,係祈請與祝福似d。

試想想如果大家係佛菩薩,需唔需要揾凡夫來幫自己法像開光呢嘿?

記得初初做佛牌新仔,d人話佛牌怕女人大姨媽,怕經過有曬底褲既高樓大廈,宜家感覺好好笑,人都唔會怕,點解佛菩薩要怕呢嘿?
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 16-7-2023 13:50
如果確定係廟出,就隨緣吧,入唔入藏唔一定,好多畫像,一樣可以供俸的。

有無佛經記載佛像要入藏同開光的 ...

很簡單例子:唐卡,有些重靚過佛像多多同勁多多!
回復 贊好 反對