新會員登記
搜索
查看: 1040|回復: 11

[求教] 泰文求翻譯

依尊純銀藥師嘅不同版本出廟量不同,想請問下各種版本,係什麼版本,暫時我見過有純銀金底同純銀銀底,求教其他版本同數量,謝謝師兄
回復

相片像素太低,看不清文字,請問是哪一位師傅的藥師佛?年份?
回復 贊好 反對

malouis 發表於 10-6-2023 11:30
相片像素太低,看不清文字,請問是哪一位師傅的藥師佛?年份?

謝謝師兄回覆,是龍婆行 一期藥師佛,應該是2565年出的,付上原圖一張
回復 贊好 反對

暫先翻譯原圖最上兩行四款,金,銀,九寶泥模,九寶。
特別黃金 9尊,黃金 29尊。
聖銀底部入藏聖粉及雙金符管 9尊
聖銀底部入藏聖粉及三色符管 19尊
聖銀底部入藏聖粉及單金符管 109尊
聖銀金底 199尊
聖銀銀底 299尊
九寶古法泥模銀底 299尊
九寶銀底 399尊

回復 贊好 反對

malouis 發表於 11-6-2023 08:46
暫先翻譯原圖最上兩行四款,金,銀,九寶泥模,九寶。
特別黃金 9尊,黃金 29尊。
聖銀底部入藏聖粉及雙金 ...

謝謝師兄幫忙,想知埋最左下角依個版本,因為顏色啱,價錢啱,打算入手這個版本,謝謝你
回復 贊好 反對

以下是直接翻譯意思:
材質 咩加匹 銀蓋底 裁判(估計是理事版意思)299尊
回復 贊好 反對

malouis 發表於 11-6-2023 17:02
以下是直接翻譯意思:
材質 咩加匹 銀蓋底 裁判(估計是理事版意思)299尊
...

謝謝師兄翻譯,原來仲咩加匹,加理事版,難怪尊牌d印記同普通版有d唔同,睇黎我下個目標都係要學好泰文,方便自己睇
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 11-6-2023 20:31
謝謝師兄翻譯,原來仲咩加匹,加理事版,難怪尊牌d印記同普通版有d唔同,睇黎我下個目標都係要學好泰文, ...

其實我都唔識泰文,只係肯花心機時間,逐粒字輸入 Google Translate,然後返亦成英文去理解,同時要聽埋泰文讀音,嘗試捕捉某些常聽到有關佛牌的字詞,例如 咩加匹,Google Translate 是翻譯不到的,但聽泰文讀音時聽到這字。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 11-6-2023 21:01
其實我都唔識泰文,只係肯花心機時間,逐粒字輸入 Google Translate,然後返亦成英文去理解,同時要聽埋 ...

謝謝建議,想問師兄有無學過最基本嘅泰文拼音,定就咁拎起keyboard,就set泰文逐粒音去試輸入?
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 12-6-2023 00:03
謝謝建議,想問師兄有無學過最基本嘅泰文拼音,定就咁拎起keyboard,就set泰文逐粒音去試輸入? ...

完全無學過。只係安裝 泰文 keyboard app, 對著需要翻譯的泰文,在 Google Translate 逐粒輸入,然後翻譯成英文去了解,因為將泰文翻譯成英文,其意思比翻譯成中文更準確。

回復 贊好 反對