新會員登記
搜索
查看: 1564|回復: 22

急,希望分享求願

我向4面神同波既祖師求願
因為屋企最近比d衰格大陸親戚搞實在好煩惱,唔求報應,只希望對方收手,老實講我知9成唔得,但人去到絕望時自然會搵天神幫手。  可以的話請師兄們 ,分享成願個案 比信心我 萬分 感謝
回復

以前看過台灣海濤法師教,通過早晚上香給佛菩薩,把功德回向給對方和對方父母來化解。
回復 贊好 反對

如果係前世因果債務問題,要清債找數,先可以化解,求神拜佛,都無辦法的。

千祈唔好硬碰硬
回復 贊好 反對

憨山德清,世稱憨山大師,為明代四大高僧之一。幾遭誣蔑,受充軍、譏毀、牢獄之災,前後竟達十餘年。歷經人生起落的憨山大師,深體紅塵幻滅,世間無常,因此於每一首勸世詩平實的指出人生處世之道,道盡世間苦集滅道的真諦。

勸世詠    明‧憨山德清

紅塵白浪兩茫茫,忍辱柔和是妙方,到處隨緣延歲月,終身安分度時光。

休將自己心田昧,莫把他人過失揚,謹慎應酬無懊惱,耐煩作事好商量。

從來硬弩弦先斷,每見剛刀口易傷,惹禍只因搬口舌,招愆多為狠心腸。

是非不必爭人我,彼此何須論短長,世界由來多缺陷,幻軀焉得免無常?

喫些虧處原無礙,退讓三分也不妨,春日纔看楊柳綠,秋風又見菊花黃。

榮華終是三更夢,富貴還同九月霜,老病死生誰替得?酸甜苦辣自承當。

人從巧計誇伶俐,天自從容定主張,諂曲貪瞋墮地獄,公平正直即天堂。

麝因香重身先死,蠶為絲多命早亡,一劑養神平胃散,兩鍾和氣二陳湯。

生前枉費心千萬,死後空持手一雙,悲歡離合朝朝鬧,富貴窮通日日忙。

休得爭強來鬥勝,百年渾是戲文場,頃刻一聲鑼鼓歇,不知何處是家鄉。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 23-5-2023 21:40
如果係前世因果債務問題,要清債找數,先可以化解,求神拜佛,都無辦法的。

千祈唔好硬碰硬

唔硬碰硬啦

同時都唔知係咪因果關系,我去左求簽又無講明係因果
回復 贊好 反對

親戚都要出動佛牌又真係唔係好掂,緊記唔好掂陰牌啦
回復 贊好 反對

被動式可試崇笛,白欖,孔加班必打,但係戴孔加班有得必有失。
回復 贊好 反對

去打下小人算啦
回復 贊好 反對

求願時加還願+再加自己對神信心
試下
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 23-5-2023 23:15
唔硬碰硬啦

同時都唔知係咪因果關系,我去左求簽又無講明係因果

我地凡人無神通,唔會知道, 不過可以多方面看一下事情,

例如,親戚好多,個親戚對其他親戚無野,只對自己咁。

又例如,其他人可以唔理親戚無理要求,自己就唔得。

再例如,個親戚係講道理既人,但係呢件事就唔講道理。

有時受因果約束時,個親戚自己都唔知點解的,

比喻我朋友去酒樓,偏偏挑選中某一條魚來做菜,朋友唔知道原因,條魚唔知道原因,但係就條魚被朋友殺左。
回復 贊好 反對