新會員登記
搜索
樓主: clotnine

最近整緊個金殻,大家估唔估到係乜?

Danielbuddha 發表於 18-5-2023 12:41
的而且確,有唔少泰國人未必會包金殼,就咁用普通鋼殼。
但對於牌商而言,佛牌包金殼,就算普通新出佛牌 ...

以前看净空老法師視頻,講到大家向佛菩薩求愿,總係用凡夫思維,同佛菩薩咁講,嗱,如果成愿,就會給佛菩薩一d好處作還愿,

老法師話,咁係賄賂佛菩薩,當佛菩薩貪污,還當佛菩薩係傻瓜,好處自己佔大大份,拿一d好處出來還愿,

大家點睇?

了凡四訓有教,求愿要先評估,願望價值的大小,向佛菩薩求愿,愿先做善事??百件,??千件,以換取佛菩薩提供機緣條件,達成某某願望。

能量世界,都係用能量來交換,想用500蚊,交換人地一輛車,好難成愿,都唔多現實,佛菩薩都o嘴,無辦法幫嘛。

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

放下啦 發表於 18-5-2023 12:39
係吖,包金係有恭敬心表現,唔會有問題既,喜唔喜歡就真係唔知道,可能師傅會知道,日後有機緣,我會請教 ...

有答案請同大家分享呀!
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 18-5-2023 18:27
有答案請同大家分享呀!

肯定,我八卦又多嘴,不過純粹好奇愛探討,無敵意的。
回復 贊好 反對

個人觀點是覺得包金殼還是戴在自己的身上,錢也是被中間商賺去
與佛教中的普度眾生觀念有些衝突。

我覺得還願的方式可能還是以利益大眾為出發點會更接近佛教的思想
回復 贊好 反對

GGC0510 發表於 19-5-2023 09:23
個人觀點是覺得包金殼還是戴在自己的身上,錢也是被中間商賺去
與佛教中的普度眾生觀念有些衝突。

主要係好多廟的佛像,都係金色的,應該有道理的,只是大家沒有搞懂,日後有機會就請教師傅。
回復 贊好 反對

金殼喜歡就包吧,不用搞到咁複雜,包金殼都可以同時做其他佈施,不包金又唔見得錢會攞去做公益.
回復 贊好 反對

期待師兄包好會再分享
回復 贊好 反對

在不同國家,不同宗教,甚至已消失的古代歷史文明,都共同地覺得金,銀,寶石,雷劈木,某些品種樹木有神聖力量而作出崇拜,並非單單追求其價值。
我覺得包唔包金殼,順其自然,小小嘅金殼,在不同人眼中有不同價值,無謂鑽牛角尖,隨性而為吧,自己喜歡便可。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 19-5-2023 19:18
在不同國家,不同宗教,甚至已消失的古代歷史文明,都共同地覺得金,銀,寶石,雷劈木,某些品種樹木有神聖 ...

我都係咁話,自己既錢,中意點包就點包,自己中意就OK的,其他人意見,聼下就算。
回復 贊好 反對

包金靚啲嘅,我大部分都包晒
回復 贊好 反對