新會員登記
搜索
樓主: oscaryam

[組合] 配帶佛牌並踏出社會工作後三年的報告

oscaryam 發表於 18-5-2023 00:15
我對龍婆多既波利印納真係又愛又恨,因為戴左佢一大段時間後上年出現了投資失利既情況(損失對我黎講都算 ...

哈哈哈,唔關事的,如果帶牌可以招財,咁又招了誰人的財?

如果牌利用力量,讓別人有損失,咁又符唔符合道義呢?

如果唔符合,牌點會做,無必要去種下惡因嘛。
回復 贊好 反對

招財呢家野大家可以討論下。
回復 贊好 反對

oscaryam 發表於 18-5-2023 09:28
招財呢家野大家可以討論下。

呢個議題的確非常有趣,值得理性討論,不過可以預期,願意直接面對的人不多的,需要般若智慧同有勇氣,因爲酒不醉人人自醉,花不迷人人自迷嘛。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 18-5-2023 01:14
哈哈哈,唔關事的,如果帶牌可以招財,咁又招了誰人的財?

如果牌利用力量,讓別人有損失,咁又符唔符合 ...

以我個人經驗,首先我冇賭博習慣,只係間中買六合彩,但最多都係中三個半字,所以可以話無橫財命。

如果話招正財,我只係一般打工仔,冇做生意。慶幸疫情期間冇被裁員,上頭俾嘅工作,一單接住一單,都可以算係有條件地招正財。此話何解呢,條件就係要自己有一定實力及準備,佛牌嘅助力係給予我機會,當機會來時就要有實力去把握,而使之成功。

至於人緣,其實我覺得好睇個人性格及脾氣,好性格脾氣嘅人,人緣自然好。性格脾氣唔好嘅人,戴佛牌後,應學習與人向善,潛移默化,性格脾氣慢慢轉好,多幫助別人,人緣自然會好。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 18-5-2023 13:29
以我個人經驗,首先我冇賭博習慣,只係間中買六合彩,但最多都係中三個半字,所以可以話無橫財命。

如果 ...

哈哈,可以理性探討一下的,在師兄身邊一起工作的同級同事,估計待遇情況和師兄差不多,他們是否都一樣,因爲帶了牌,先招到正財?

如果牌同能力之間,選一個,那個對工作表現(薪水的交換條件),會更重要呢?

純粹邏輯討論,交換看法,只想對某種説法,有更清晰既理解,意不在分出對錯,對錯其實並不主要,令人感到快樂更重要。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 18-5-2023 13:50
哈哈,可以理性探討一下的,在師兄身邊一起工作的同級同事,估計待遇情況和師兄差不多,他們是否都一樣, ...

小弟都有學少少八字既野。招財呢個term 其實都好broad。 因為以八字黎講財有分主要兩種:正財&偏財。正財指fixed salary, 偏財指上作上既額外收入(例如佣金&花紅)。而正財如無意外工作表現正正常常都會有。而偏財就偏向Sales 之類有多勞多得既額外收入。賭博投資呢家野個人覺得係偏向橫財,在八字上好難會睇到/反映出黎。因此我覺得佛牌上既招財主要在於八字的偏財。佛牌比到你既偏財我覺得似係更多揾錢既機會。佛牌比得個機會你唔代表可以十拿九穩開到單賺錢。主要都要睇返自己有無用心去把握機會令開單既機會發生。都係嗰句,佛牌只是助力。呢個助力幫唔幫到你就好睇你既造化。
回復 贊好 反對

oscaryam 發表於 18-5-2023 19:17
小弟都有學少少八字既野。招財呢個term 其實都好broad。 因為以八字黎講財有分主要兩種:正財&偏財。正財 ...

師兄幾有研究,我既看法同師兄接近,牌的確係可以提供機會,把唔把握到機會,就看個人自己努力,同願意交換,付出既代價。
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

oscaryam 發表於 18-5-2023 19:17
小弟都有學少少八字既野。招財呢個term 其實都好broad。 因為以八字黎講財有分主要兩種:正財&偏財。正財 ...

其實帶得已經改變左命運
回復 贊好 反對

好牌哦,這都很貴吧
回復 贊好 反對