新會員登記
搜索
樓主: jajamo

求教,龍婆濟公

jajamo 發表於 28-5-2023 00:26
有諗過供請,但係睇YT見到入面有一種材料後卻步咗,可以我諗法傳統守舊啲 ...

系血定系?
回復 贊好 反對

唔係血,血就好多師傅都有用嘅,龍婆啤都有用,係另外一種物質,咁純粹係我自己抗拒啫呢種物質既呢就而家好多師傅都有用嚟做牌㗎喇。
回復 贊好 反對

咁唔係我固弄玄虛唔講啦,我唔係話識泰文呀睇過啲圖鑑呀我都係睇youtube睇返呢,同埋始終師兄你戴落ok咪得囉。如果你真係想知呀係youtube搜尋龍婆濟公,入面有個香港嘅泰國人介紹過龍婆啲佛牌嘅,咁佢入面有提到囉你可以去睇下。用到呢個材料嘅原因好大原因係同龍婆以前修行嘅地方有關嘅。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 29-5-2023 23:02
咁唔係我固弄玄虛唔講啦,我唔係話識泰文呀睇過啲圖鑑呀我都係睇youtube睇返呢,同埋始終師兄你戴落ok咪得 ...

有d用非一般奇奇怪怪料既,我都好抗拒既,過唔到心理關。 做牌要用呢d野,感覺走左歪路囖。
回復 贊好 反對

咁就唔知喇,戴既系金属型
回復 贊好 反對

都戴咗差唔多個幾月,感覺師傅既牌係有感應有能量既。但唯獨野得來得快,去得亦快;少咗以前舊牌舊師傅既平平穩穩感覺,今晚終於啲起心肝放哂兩尊師傅既牌上壇繼續供奉,換返之前戴開既坤平。可能我性格簡單,平平穩穩過得開心啲。
(P.S.師傅既牌我可以講係有幫助有感應,有料,只係可能唔係我想要嗰種感受。)

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

龍婆濟公很多牌都不便宜哦
回復 贊好 反對

ckty5555 發表於 24-6-2023 00:20
龍婆濟公很多牌都不便宜哦

其實除咗師傅某弟子(統籌戰打曼尼嗰位)統籌既牌/聖物供金會比較高之外,其他既牌唔會貴,加上泰國對唔同師傅熱潮經常轉換,龍婆瑪哈士喇好多牌己經去咗比較正常既供金水位(出廟價+包殼價+合理利潤),大部份4位數內,好多講緊500內已經請到。當然特別材質或者牌殼又利潤/供金會高啲啦。
回復 贊好 反對