新會員登記
搜索
樓主: jajamo

求教,龍婆濟公

小小球迷 發表於 28-4-2023 20:21
而據了解師傅亦有很多易入手的聖物,量力而為最重要

當牌數量越來越多,就會越請越經濟的,無辦法啦,錢有限,佛牌數量無限。
回復 贊好 反對

thaithai 發表於 28-4-2023 02:05
正所謂帶牌因人而異,正與因人喜好,我相信每一位師傅出聖物係好聖物,無分別心,只能講緣份到咪有咪帶,緣 ...

我自己又好得意,能量越大越夾自己嘅牌呢喺大咗嘅頭一星期都係會發生好多不如意事,但只要你心存善意唔係話同嗰啲不如意事對抗甚至心生惡念呢諗住搞返人哋呢,過咗一個禮拜之後呢就好順㗎喎嗰啲事會突然之間自己解決咗咩都唔使做之後呢就開始好順呀。呢個牌呢特登畀啲試驗你先,
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 28-4-2023 12:27
哈哈,無意擡杠,純粹討論,聽聽大家的經驗分享,咁呢処無咁靜,

現代師傅有無法門突破,似乎是强調法門 ...

我都有試過同一類型嘅牌就新舊師傅做㗎。好似龍婆了財龜,龍婆了自己督做嘅又戴過,之後接手主持督做既,倒如2560呀2562 2565呢幾個財龜牌都有帶過,新師傅做出嚟嘅嘟嘟唔係差㗎。另外又好似屈班拍啦,龍婆本嘅佛牌唔使多講喇,龍婆三安呢佢做出嚟就算係唔掛住龍婆本嘅名義既,例如呢佢有個必打同崇笛咁,我對比兩者做出嚟嘅呢龍婆三安嘅都唔係差嘅。咁當然,屈班柏即係而家呢就好多一啲叫做市場化做出嚟既牌,你要自己識揀啦。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 28-4-2023 22:13
我自己又好得意,能量越大越夾自己嘅牌呢喺大咗嘅頭一星期都係會發生好多不如意事,但只要你心存善意唔係 ...

有聽過,個人覺得有道理既,同遇到好導師,會先修正不良習慣先,改習慣過程就會先感覺痛苦。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 28-4-2023 22:21
我都有試過同一類型嘅牌就新舊師傅做㗎。好似龍婆了財龜,龍婆了自己督做嘅又戴過,之後接手主持督做既, ...

其實我都有思考過呢個課堂,主要係一代師傅,就教化一代人,所以要不斷出新牌,畢竟無緣者不渡,可以渡就要有緣先得。

佛陀會涅槃,師傅會完寂,需要有新生代師傅,來接力,繼續教化芸芸衆生。
回復 贊好 反對

小小球迷 發表於 28-4-2023 20:21
而據了解師傅亦有很多易入手的聖物,量力而為最重要

其實師父呢幾年都出咗好多牌呀好多款牌,但你細心睇返啲資料好多都唔係佢自己策劃,好似門顯,戰打曼尼都係徒弟做策劃師父加持㗎,另外帕塔帕農寺又會同師傅出一啲牌佢做慈善喇擴建呀諸如此類呀咁㗎,好多香港拍賣網羅都冇人賣呀或者都冇乜牌商有添。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 28-4-2023 22:28
有聽過,個人覺得有道理既,同遇到好導師,會先修正不良習慣先,改習慣過程就會先感覺痛苦。 ...

講時講,星期三係香港請咗尊牌,光輝佛,星期四晚就壞電話叉唔到電,星期五去電訊商用客戶價買電過佢,結果俾錢時之前嗰個足足搞咗成個鐘都未到我,得1個counter做賣電話,睇嚟又係考驗嚟
回復 贊好 反對

好似泰國人methee咁,一位好師傅本身有料就不用推炒作,自己帶感受得到
回復 贊好 反對

thaithai 發表於 29-4-2023 10:38
好似泰國人methee咁,一位好師傅本身有料就不用推炒作,自己帶感受得到

按經濟理論,如果數量少,但係購買既人好多,排隊買唔到,買家就會加價搶,價就自然會上升,話炒作又得,話升值又得,同冬季奧運會吉祥物,冰墩墩一樣,升到成千蚊,後面無人氣,幾十都賣唔出。

有料一出名,價升就跟住來,除非有無限數量供應,就唔會。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 29-4-2023 00:37
講時講,星期三係香港請咗尊牌,光輝佛,星期四晚就壞電話叉唔到電,星期五去電訊商用客戶價買電過佢,結 ...

哈哈哈,師兄會唔會太入迷左,純粹提醒啦,其實有感應既牌,碰到機會百分之一都無,否則唔會人人手上,都一大堆牌的,因人而異理論,唔會咁流行。

有無見過買左手機,手機表現係因人而異的呢,答案係無,如果深入探討,就好鬼有趣架。
回復 贊好 反對