新會員登記
搜索
樓主: jajamo

求教,龍婆濟公

放下啦 發表於 28-4-2023 00:07
這款之前見過有師兄放,是不貴,不過不是彩色版。

香港某拍賣網其實有好多都係唔貴,計返佢包防水殼,運費,中間賺個service charge各樣,價格叫合理嫁。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 28-4-2023 00:58
一字記之若,一切是“緣”。覺悟之悟,都係知“吾心”,跟“吾心”,再渡“吾心”於世啫。周潤發訪問講過 ...

有時想來都好有趣,泰國師傅不斷出新牌,咁對大家手上有一堆舊牌的師兄,又有什麽啓示呢?
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 28-4-2023 01:04
香港某拍賣網其實有好多都係唔貴,計返佢包防水殼,運費,中間賺個service charge各樣,價格叫合理嫁。 ...

贊同,合理服務費,應該支付的,人家的確有時間同人工付出。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 28-4-2023 01:04
有時想來都好有趣,泰國師傅不斷出新牌,咁對大家手上有一堆舊牌的師兄,又有什麽啓示呢?
...

我自己一早有諗法嫁,新牌係“傳承”,舊牌係方向,係依歸。現代師傅有已完寂既師傅教導先有方向,有方向之後再自行演化,而兩者並存各留所長先係完整,而且因時而變因勢而改。車一樣嫁,唔再用動物/人力拉車之後,其實係先有電動車之後再有汽車,而家個勢咪又去返電動車囉。
回復 贊好 反對

正所謂帶牌因人而異,正與因人喜好,我相信每一位師傅出聖物係好聖物,無分別心,只能講緣份到咪有咪帶,緣份冇就冇,就如屈駕龍新一期自身,新牌我帶上身一樣有避開不好事,另外龍婆史啦師傅帶左那朗有升運效果等,帶左龍婆行有幸運及順利,咁係我試左出黎效果,如果有人帶同一塊牌又未必發生同一效果,要根據功德福報自身
回復 贊好 反對

好師傅呀!!!         
回復 贊好 反對

thaithai 發表於 28-4-2023 02:05
正所謂帶牌因人而異,正與因人喜好,我相信每一位師傅出聖物係好聖物,無分別心,只能講緣份到咪有咪帶,緣 ...

同意師兄的看法。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 28-4-2023 01:43
我自己一早有諗法嫁,新牌係“傳承”,舊牌係方向,係依歸。現代師傅有已完寂既師傅教導先有方向,有方向 ...

哈哈,無意擡杠,純粹討論,聽聽大家的經驗分享,咁呢処無咁靜,

現代師傅有無法門突破,似乎是强調法門傳承多d,咁新牌同老牌,又主要分別在哪裏呢? 如果無分別,爲什麽不斷出?
回復 贊好 反對

當代佛牌市場興炒作,但師傅在泰國真的很紅,FB看法會人山人海
回復 贊好 反對

而據了解師傅亦有很多易入手的聖物,量力而為最重要
回復 贊好 反對