新會員登記
搜索
查看: 4653|回復: 87

求教,龍婆濟公

佛牌唔再係以前我個年代咁俾人印象係撈偏門先戴,行街都見到好多人有賣牌,五花百門都有,今年社會回復正常社交之後,亦行過見到多咗地方可以供請佛牌,發現4大現像
1。細檔既美容鋪,美甲鋪都有佛牌供請,好多都係古巴傑士納蝶牌同埋狐仙牌,人緣膏/油咁
2。網店幾乎俾龍婆趁乃洗版
3。好多牌店都有個靚女睇檔(咁當然我唔會俾佢哋三言兩語講幾句好重料師傅好勁成願嚟料好快而落搭啦)
4。實牌店一入去咁問想請咩牌,係咪澤度金或者派XX坤平
5。答佢唔係就問你係咪想搵龍婆濟公
1至4我都無咩困惑由其係4,因為哩度都有此現象,唯獨龍婆瑪哈士啦(龍婆濟公)一籌莫展,而且睇住請牌價格射火箭咁上,上網爬文都係離不開龍婆有預知能力,已到阿羅漢層次,有人請咗中彩卷咁,想問有冇師兄有真實佩戴感受吹下水哩
回復

我戴咗一尊师傅既財龜后財运的确明显好咗,起疫情严重期间居然都陆续有單,两年期间陆陆续续收师傅的其他款,觉得都系財龜好似对我嚟讲更好d
回復 贊好 反對

M-CJ 發表於 21-4-2023 23:30
我戴咗一尊师傅既財龜后財运的确明显好咗,起疫情严重期间居然都陆续有單,两年期间陆陆续续收师傅的其他款 ...

師兄有冇相分享下,同講下啲牌特點,哩十年我發覺要多啲睇實物相參考,出面好多係抄圖抄文,嚟嚟去去嗰幾張,啲附文全部唔關個牌事,咩符咒無講,淨係寫中彩卷,阿拉肯諸如此難。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 22-4-2023 00:37
師兄有冇相分享下,同講下啲牌特點,哩十年我發覺要多啲睇實物相參考,出面好多係抄圖抄文,嚟嚟去去嗰幾 ...

同埋我見佢好多牌都有用舊牌整碎粉再壓,有時已經分唔到係舊牌發揮作用佔主定點,有佢用咩符咒加持個牌既資料參考下嗎。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 22-4-2023 00:40
同埋我見佢好多牌都有用舊牌整碎粉再壓,有時已經分唔到係舊牌發揮作用佔主定點,有佢用咩符咒加持個牌既 ...

哈哈哈,係大家自己因緣起作用啦,所謂一命二運三風水,四積陰德五讀書,六名七相八敬神,九交貴人十養生,佛牌可能落入八同九吧。

想來都合理,如果上帝大導演已定劇情,修改劇本決定權,在于導演,無理由係佛牌,佛牌可以做既,只有係因緣範圍下,提供助緣,發揮一些協助而已。

我自己收藏佛牌,都好看重師傅年紀,修學佛法要自願先得,僧人要守好多戒律,係唔係好難做到? 其實未必,舉例,如果大家唔中意吸烟,咁唔吸烟,不但唔會感到辛苦難過,反而係好舒服,如果守戒可以堅持到老死,師傅功力就唔會簡單的。功力深厚既師傅,未必對出名有興趣,因爲出左名,就日日夜夜都被人打擾的,會嚴重影響修行。

佛陀講戒律,當然係為左生活更快樂,唔係更辛苦,否則何必多此一擧,自討苦吃無此必要。

係深受某不良行爲困擾的,走唔出來,先會要想要戒,戒唔到,就感覺好難過。無不良行爲,都唔使戒,何來戒律,奉行又有何困難?
回復 贊好 反對

你所講既全部都係香港/台灣大推既野

係咪阿羅漢鬼有人知,講姐我話自己係玉皇大帝你又信唔信?

好多中文資料唔可信,行法魂魄勇吹到召喚軍靈,咩親人地主唔比入屋

我唔係講龍婆無料,只係真相未必如資料所寫

身邊無人帶龍婆濟公,除左出名幾期外,價錢唔覺上升,反而無人討論
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 22-4-2023 02:27
哈哈哈,係大家自己因緣起作用啦,所謂一命二運三風水,四積陰德五讀書,六名七相八敬神,九交貴人十養生 ...

真,出左名牛鬼蛇神全部沖過嚟叫不停整

最慘唔合作就中傷/封殺師父

回復 贊好 反對

VANGO 發表於 22-4-2023 10:23
真,出左名牛鬼蛇神全部沖過嚟叫不停整

最慘唔合作就中傷/封殺師父

出名有利為廟宇籌款,但係代價係被人不斷打擾。窮在鬧市無人問,富在深山有遠親。

無辦法,事情都有兩面,有得就有失,交換有代價,咁世界先可以平衡,獨陰不生,獨陽不長嘛。

上帝與魔鬼并存,佛陀接受魔王建議,涅槃寂靜,點解唔係排斥消滅,又是爲什麽呢? 我個人好懷疑,係落實應以什麽身得渡,就顯什麽身,黑白臉角色而已,有d人,唔撞南墻,唔肯回頭嘛,目標一樣,只係選擇唔同方法,

回復 贊好 反對

好多人/牌商都大炒龍婆濟公,牌又太貴,想試下都唔敢入手
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 22-4-2023 15:03
好多人/牌商都大炒龍婆濟公,牌又太貴,想試下都唔敢入手

見好多唔係咁出名期數,都係三五百,可以留意下,出名既期數,就真係炒到好貴。
回復 贊好 反對