新會員登記
搜索
查看: 2322|回復: 36

佛牌會找主人(二)

今次呢件又係真人真事,而且係發生响我一個做生意嘅朋友身上,因為我朋友家族同泰國方面有些生意來往,故此要經常港泰兩邊走;又因為朋友的家族作風慳儉,所以每次去泰國都係入住一些廉價酒店,又唔知點解呢種酒店真係往往多怪事發生,故此朋友就聽當地華人嘅意見去請泰國佛牌嚟戴;點知朋友戴咗佛牌之後,成個人感覺真係唔同哂,即使住番之前曾經出事嘅酒店,內心都無咁恐懼,甚至可以一覺瞓到大天光,佢亦從此由一位佛牌小白變成位收藏家。

今次嘅故事係發生响佢一次請牌嘅經歷,話說有日佢如常跑去曼谷果間「P」字頭嘅商場度揾牌,當經過某層一個佛牌檔口時,佢就畀玻璃櫃內一塊size幾大嘅佛牌吸引住,仲一眼睇出係塊坤平佛牌,牌下方仲騎住咗一隻雞;於是佢就問男檔主幾錢,點知檔主話塊牌唔賣的? 朋友做開生意,深知買賣双方嘅套路,初時以為個檔主响度想捉客人心理啫,但即使朋友出盡法寶,個檔主都係堅持唔賣,咁朋友唯有帶住失望嘅心情番酒店啦。

雖然買賣失敗咗,但朋友每次去襯個商場時,都會專登經過該檔口去看看塊牌,又例牌問下個男檔主賣唔賣?(但答案都係Say No)。 如是者又過咗幾個月啦! 今次我朋友又如常去該檔口探望塊牌。咦?點解今日坐係櫃檯果位係女士嚟嘅? 朋友就上前打亮吓塊坤平仲响唔响度先? 咦! 又响度喎。 正當佢默默地望住塊坤平盤算緊問唔問價好嘅時候,果位女士就好似知佢心意咁,打開個玻璃櫃拎咗塊坤平出嚟,問佢呢塊牌啱唔啱呀?我朋友當然响處強裝鎮定同問價錢啦,哈~點知個價非常合理,我朋友已經响個心度想笑咗出嚟,跟住就二話不說,第一時間放低錢就嗱嗱聲拎牌走人,心想呢個時候千祈咪撞到個男檔主番嚟呀。
幾經波折,朋友終於可以得到自己嘅心頭好啦! 過咗幾日,佢又去咗同場一位相熟的華僑牌商度吹水,兼且分享吓佢呢次請牌嘅經歷。 點知原來呢位華僑牌商與該檔主係認識的,加上大家都很好奇,所以華僑就帶我朋友去該檔主度八卦吓,點知去到檔口依然係當日果位女士响度睇檔,華僑同該女士打過招呼後,就借故問佢呢塊坤平嘅經歷同之前佢老公唔賣嘅原因? 原來呢位女士係男檔主老婆嚟,塊坤平係男檔主响大約半年前收番來的,老婆發覺自從男檔主戴咗塊坤平後,就經常會有女人去找男檔主傾偈,有些甚至由早到晚都坐响鋪內,兩公婆更為此事攪到家無寧日,幸好佢老婆懂得向佢師傅(僧人)求助,男檔主經師傅點化後亦聽話將塊牌除低,以及聽老婆吩咐將塊牌賣走。 說到這裡,相信大家明白男檔主為何不想賣牌的原因吧!

最後仲有小小彩蛋,大家回帖後可見。1) 可能大家會問,點解故事尾段唔見咗個男檔主? 原來男檔主因有事要回鄉辦理,所以才由老婆睇檔,咁啱男檔主又忘記收起塊坤平,結果出事囉,最終件畀老婆賣出!

2) 相信很多人想知,朋友戴咗塊坤平後有咩事發生? 佢就同我講塊坤平真係幫到手,尤其係同啲女客戶談生意嘅話,成功率很高。我再進一步問佢;咁~其他呢? 佢只係笑而不答,見到佢咁嘅表情,相信唔使多講呱!

3) 至於是那塊坤平? 小弟為咗不想造業,恕不回答了;而且內文已經有貼士,大家自己去找找吧。
回復

我要復活蛋。
回復 贊好 反對

謝謝分享
回復 贊好 反對

佛牌有感覺,就係好神奇既,謝謝師兄分享。
回復 贊好 反對

真係好羨慕啲師兄可以搵有感覺既牌。。。
回復 贊好 反對

See see thanks
回復 贊好 反對

see see see
回復 贊好 反對

睇埋個彩蛋先
回復 贊好 反對

謝謝分享
回復 贊好 反對

睇下係邊尊坤平先~
回復 贊好 反對