新會員登記
搜索
查看: 1081|回復: 22

[崇笛] 龍婆笨系列~屈辦珀 2536 銀符崇笛

真係太耐無分享過聖物啦,原來上次分享已經係上年既事。

今次想分享既係龍婆笨2536出廟既銀符崇笛,唔係銀符管,係真係銀符,牌係剛剛從泰國收到,新鮮滾熱辣,因為小弟搵左嚟塊牌足足有十年,果份喜悅真係唔係筆墨可以形容。。。。
亦因為搵左咁耐,小弟對塊牌都做左唔少功課

其實塊牌好有故事性。
就由個銀符開始講由啦,個銀符大概係2516~2517係屈確come貌由龍婆笨督造,物料只有銀加少量既金,當年只做左大約500個,唔多於500個。
當龍婆笨去到屈辦珀個主持時,竟然忘記左有果500個銀符既存在,一直都留左係確come貌,直到有一日師傅叫人去確come貌搵嘢時先意外發現批銀符。
因當時做牌既技術唔好,好多粉牌都有瑕疵,師傅本打算用批銀符去遮醜,之後再同善信結緣,可惜既係現成既牌配個銀符唔多靚,所以最後都係特別為批銀符做左一批粉牌,全數約一千塊,其中500塊係無銀符既,所以數量真係唔多。

塊牌係唯一一塊屈辦珀crossover屈確come貌既牌,已經兩次既製作都係龍婆笨督造,唔係單單過廟同合力加持。

因為數量唔多加上無炒作市場,小弟苦苦搵左好搵先搵到。。。。
仲要一次過搵到三塊,第一時間要曬三塊,哈哈

好啦,故仔就講完啦,去睇相

三塊既真身
背面既銀符

連原裝廟盒

第一塊既特寫

感覺上仲見到黃黃既金

第二塊,嚟塊既背面有啲爆,文字都無咁清晰,但正面見到好多料。正!!!

第三塊已經去左另一師兄手,仲要包左個金殻啦。。。

回復

l want to see......
回復 贊好 反對

謝謝分享!
回復 贊好 反對

學習一下
回復 贊好 反對

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

thanks for sharing
回復 贊好 反對

睇相學嘢
回復 贊好 反對

誠心求教其實哩尊上層似柏洗寶塔又似崇笛,應該點介定,其實其他類似牌華人叫崇笛,去九龍城問啲泰國人又話唔係柏洗或者崇笛,叫佛祖未成佛陀前既法相,我搞到一頭霧水。
回復 贊好 反對

jajamo 發表於 17-4-2023 23:50
誠心求教其實哩尊上層似柏洗寶塔又似崇笛,應該點介定,其實其他類似牌華人叫崇笛,去九龍城問啲泰國人又話 ...

小弟都唔識分,只係知嚟塊係崇笛,其他答你唔到。。。
哈哈。。。
回復 贊好 反對