新會員登記
搜索
查看: 574|回復: 7

攝太嵗,其實係好事定係壞事呢?

風水要輪流轉,系統先公平,穩定同平衡嘛,所以人世間有需要,安排年年有人犯太嵗,會黑仔。

我自己理解,太嵗唔係道教獨有,只係安排由道教,做負責呢個範疇既科目老師。

看電視,見好多人去攝太嵗,其實得唔得架? 我理解係得,因爲係自由來。

咁攝太嵗好唔好呢? 我自己就認為,最好唔好,我自己就無去攝過太嵗。

犯太嵗黑仔,同自己增加儲蓄類似,收到薪水增加儲蓄,等於可以消費既錢少左,生活當然無咁嘆,但係到好困難時,就可以減輕困苦,令人生舒服d.

當然人有權自由選擇,唔做儲蓄,咁攝太嵗,會唔會同放棄儲蓄類似呢嘿?

既然命中有時終需有,人地根本搶唔走,咁安排犯太歲,會唔會係,志在提供機會,幫助大家節流,等同增加儲蓄(同香港強積金理念),等後面遇到困難,有補血回血機會呢?
回復

以前有去車公度比錢搞,只從有年黑到pk 比條擺檔粉皮水(年頭拜左次太歲)我搞多次太歲後,依家自己去附近廟宇買份野拜,開頭值頭獅子開大口叫比幾千蚊搞儀式 正仆街嚟

禮多人不怪,相信真心拜好過搞堆垃圾儀式
其實主要係心安理得
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 25-1-2023 23:55
以前有去車公度比錢搞,只從有年黑到pk 比條擺檔粉皮水(年頭拜左次太歲)我搞多次太歲後,依家自己去附近 ...

拜太歲/攝太歲從來都係好簡單嘅事,唔需要破費去搞。
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 25-1-2023 23:55
以前有去車公度比錢搞,只從有年黑到pk 比條擺檔粉皮水(年頭拜左次太歲)我搞多次太歲後,依家自己去附近 ...

有無打開份拜帖,看看内容係點寫?
回復 贊好 反對

無拜太歲嘅習慣,拜唔拜都係咁過啦
回復 贊好 反對

拜下當心安,因為身邊太多小人-
回復 贊好 反對

其實冇話好唔好,有效唔有效,只有去或者不去.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 26-1-2023 12:41
其實冇話好唔好,有效唔有效,只有去或者不去.

所以話大嵗都交人自由做選擇嘛
回復 贊好 反對