新會員登記
搜索
查看: 687|回復: 7

命運自身牌係咩意思? 見有好幾位師傅都出。

近年見有好幾位師傅都有出命運自身佛牌,其實命運自身要點理解呢? 代表咩意思呢?
回復

命運自身或許是師傅想告誡信眾

"我命在我不在天"
"別有麻煩就求仙"

吧!?
回復 贊好 反對

命運自身係一款以前師傅自身為法相,後有以泰國轉運命宮圖嘅聖物,意思可以咁樣去理解,只要佩戴呢款牌,師傅會幫你,將唔有嘅事情轉好,好事會一路都順。而最出名嘅命運自身一定係龍婆滿。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 18-1-2023 02:45
命運自身係一款以前師傅自身為法相,後有以泰國轉運命宮圖嘅聖物,意思可以咁樣去理解,只要佩戴呢款牌,師 ...

多謝師兄提供信息,龍婆濟公師傅都有出,除法相,同龍婆滿師傅既,幾乎一模一樣。
回復 贊好 反對

泰國人戴龍婆滿嘅命運自身牌,就算碎咗都會一樣照戴,可想而知呢一期牌嘅助力非常大。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 26-1-2023 21:26
多謝師兄提供信息,龍婆濟公師傅都有出,除法相,同龍婆滿師傅既,幾乎一模一樣。 ...

龍婆瑪哈Sila嘅命運自身,同樣混合咗龍婆滿嘅命運自身牌碎。
回復 贊好 反對

這尊牌別的先不提,就說說入料部分:加入了龍婆滿命運自身的原料。注意,這裡不是加入牌碎,而是加入了龍婆滿當年交給龍普烏東薩保管的命運自身原料),除此之外還加入了龍婆爽的老料,據說當年龍婆滿有交代龍婆烏東薩務必把這批老料保存妥善,直至烏東薩遇到他認為有不下於龍婆滿的高僧方可用於製作佛牌。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 26-1-2023 21:26
多謝師兄提供信息,龍婆濟公師傅都有出,除法相,同龍婆滿師傅既,幾乎一模一樣。 ...

滿爺的太貴,瑪哈席拉的也是不錯,龍婆烏東薩提供當時龍婆滿製作命運自身的原料。
回復 贊好 反對