新會員登記
搜索
查看: 891|回復: 7

泰國出都有密宗牌?

幾特別,話係大日如來法相,唔知准唔准確?

回復

有的,中式都有,密宗都有,緬甸都有
回復 贊好 反對

有密宗背景,最有名且廣受泰國人認可的比如: 普門報恩寺普淨師傅(華裔),漢傳佛教、藏傳密宗傳承且身兼泰國華宗宗長,受泰皇、僧皇多次冊封,其徒弟仁聞等師傅也是受泰國皇室信任的大師,此外龍婆寶恩也是,所做的佛牌如:普淨 2502崇迪薩潘優,寶恩 耆婆魯士在泰國也都很受歡迎的
回復 贊好 反對

hook282000 發表於 15-1-2023 23:58
有的,中式都有,密宗都有,緬甸都有

謝謝師兄信息,真係好,泰國包容性非常強,社會就會好和諧。
回復 贊好 反對

twinglestar 發表於 16-1-2023 09:38
有密宗背景,最有名且廣受泰國人認可的比如: 普門報恩寺普淨師傅(華裔),漢傳佛教、藏傳密宗傳承且身兼泰國 ...

謝謝師兄提供詳細的信息,長見識了,之前真的不知道。
回復 贊好 反對

唔計觀音菩薩同埋鷹神,泰國密宗佛牌之中,比較常見係黃財神。
回復 贊好 反對

係比較小見,不過有幾位常見嘅師父都有出過其他國家嘅法相,師兄可能唔記得左
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 16-1-2023 13:01
係比較小見,不過有幾位常見嘅師父都有出過其他國家嘅法相,師兄可能唔記得左 ...

記得龍婆格閃師傅 出過類似藏傳法相的藥師佛,但好像無話係密宗來。
回復 贊好 反對