新會員登記
搜索
查看: 1668|回復: 20

人生第一個佛牌,恭請時和尚師傅念經加持,係缽中狂跳

四面神佛牌無任何文字,一直想知道是那個廟出的,恭請時,和尚師傅一念經,佛牌就在缽中狂跳。

一直收藏,希望有機會知道是那個廟,哪位師傅出的。

回復

見都未見過
回復 贊好 反對

師兄是親自到廟供請的嗎?見到佛牌跳出黎咁神奇
回復 贊好 反對

會唔會手震?
回復 贊好 反對

狂跳,流流地多,國內同胞依家都唔係好信依類野.
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 9-1-2023 13:09
師兄是親自到廟供請的嗎?見到佛牌跳出黎咁神奇

講大家都唔信,係香港荃灣,90年代初,一個泰國和尚來香港賣佛牌,攤開塊布放地下,佛牌放布上面,當時我都唔知道泰國佛牌,只聽過四面佛,所以就恭請左四面佛(後面先知叫四面神),然後個和尚把佛牌放如缽中,當然係我面前念經,念經約一分鐘,個牌就跳足一分鐘啦,大開眼界,真係好神奇。而且係和尚來香港,又剛好被我碰到,念經過我睇.
回復 贊好 反對

哈哈哈,唔係震震下,係跳起來,跌落去,又跳起來,循環不息啦。
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 9-1-2023 20:46
狂跳,流流地多,國內同胞依家都唔係好信依類野.

哈哈哈,我無師兄咁大膽,無見就敢亂講,不如我同你對賭,如果我講假既,我就衰足十年,你講假,就你衰足十年,今年開始計啦。

我就唔擔心,全部都係講真既,無問題架嘛。 就讓我手上既佛牌,同然你手上既佛牌來做公正裁判,見證今次十年既對賭,
回復 贊好 反對

唔知道由來,會當係商業飾物,我就當然珍而重之。

我同四面神都係有d緣既,屋企個檀好多年都無點清潔打理,都一樣話我知係度,

個檀四圍都係塵,4個面部就唔會有塵,今年要落決心,清潔一下,太懶惰囖。

大家可以點擊放大看看的,都好神奇嘛。

回復 贊好 反對

上當年住屋村仔的時候,眾所周知,他有個花名叫廟街和尚或廁所和尚。本人都親自見證過!來龍去脈都略名知一二。但本人唔想講太多
回復 贊好 反對