新會員登記
搜索
查看: 1153|回復: 10

新請既牌 - 見到牌有中文字香港,就唔想錯過咁

分享一下先,唔知有無師兄知道係咩牌來,割愛既師兄話係25個地方做加持,其他唔清楚咁,背後寫全加持地方。

回復

我只查到泰文牌名:เหรียญ พระอรหันต์ 9 ทิศ พิธีเสาร์ 5 วัดดาวดึงส์ พ.ศ.2516 ปลุกเสกรอบโลก 25 ประเทศ
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

有趣,第一次見佛牌除左泰文中文同阿拉伯數字外,印上左其他文字
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 10-11-2022 03:31
http://www.jocho.99wat.com/product/240959/%E0%B9%80%E0%B8%AB%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A2%E0%B8%8D%E0% ...

感謝師兄提供信息:

信息電腦翻譯如下:

1973年阿罗汉佛牌,道瓦东寺 曼谷

保护9个方向 8阿罗汉 1 佛 Puttapisek Yai,许多著名的上师僧侣,来开光他们,如 LP Toh、LP Thoop、LP Phae、LP Kuay、LP Nor、LP Na,在世界 25 个国家开光。背面有多种语言。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 10-11-2022 08:12
有趣,第一次見佛牌除左泰文中文同阿拉伯數字外,印上左其他文字

我都係第一次見,港人當然要支持香港,個牌47年后,又再次返來香港囖。
回復 贊好 反對

其實我非常抗拒泰國聖物印漢字,覺得無左泰國的個性,直至收到這塊印有「興」字的兩位師傅自身,先開始對此做法有改觀!
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 10-11-2022 11:39
其實我非常抗拒泰國聖物印漢字,覺得無左泰國的個性,直至收到這塊印有「興」字的兩位師傅自身,先開始對此 ...

佛牌有漢字,都唔係近期既事,好像連龍婆了的財龜都有出現過,估計師傅有寓意的,
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 10-11-2022 13:33
佛牌有漢字,都唔係近期既事,好像連龍婆了的財龜都有出現過,估計師傅有寓意的, ...

單個漢字印還可以接受,太多就似係道教牌了⋯⋯
回復 贊好 反對

泰國本人係好多華人,而且古時泰國以前係中華皇朝時期嘅附屬國,中華文化影響深遠。
回復 贊好 反對