新會員登記
搜索
查看: 2676|回復: 28

閒來話玻璃法器ping pong

好多年前,見過上海街,香燭鋪有台灣師傅做的ping pong(近似發音)賣,一個紙咁薄厚度既圓玻璃球瓶,好長的細咀,聽講係人手做,加入陰陽水,放神壇上,神壇有神到位,就會嚮的,大家有無見過呢? 來分享一下經驗。

相信修法科的師兄,有比較大的機緣看到過。
回復

聽過,好似供大聖爺會放,大聖到會響.
回復 贊好 反對

大聖泵,依家好多地方都冇得賣,後生一代聽都未聽過,就算搵到好多都唔會響。
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 25-9-2022 15:53

師兄係啊,到就會悶聲響一下,

聽講大聖爺好活潑,好多時晚上先來,

之前有個壇,大聖爺到,個ping pong會爆,後面壇主頂唔順,同大聖爺請求注意一下,唔好浪費,就無再爆過囖。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 25-9-2022 16:08
大聖泵,依家好多地方都冇得賣,後生一代聽都未聽過,就算搵到好多都唔會響。 ...

聽講工藝師傅都退休左,以前靠台灣師傅做,同台灣入口,宜家可能唔容易搵到。

用科學角度,估計係用中學物理既諧振課題,用音叉震碎玻璃杯類似,如果頻率唔同,就唔會響的。

如果真係咁,會唔會唔同神佛,有唔同頻率,做對頻率,就會嚮呢嘿? 好有趣渦。
回復 贊好 反對

中文係唔係叫 呯泵 呢?
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 25-9-2022 16:28
聽講工藝師傅都退休左,以前靠台灣師傅做,同台灣入口,宜家可能唔容易搵到。

用科學角度,估計係用中學 ...

係溫度與氣壓導致個泵會響。以前小弟家中長輩有拜神,家中神壇有大聖泵。大聖泵通常係放香爐後面,當香火鼎盛時(通常中秋新年家人親戚聚集,多人上香俾祖先),溫度上升,令旁邊大聖泵內空氣膨脹,使得極薄的玻璃大聖泵產生響聲,平日好少會響。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 25-9-2022 17:01
係溫度與氣壓導致個泵會響。以前小弟家中長輩有拜神,家中神壇有大聖泵。大聖泵通常係放香爐後面,當香火 ...

咁好有趣,如果係香火同溫度,咁就同到唔到位無關囖,呢個係唔同既經驗故事。

我以前聽d修法科師兄講,個泵好多時晚上嚮,夜晚無燒香,呢個係另一個經驗故事。

希望有多d師兄出來分享唔同經驗,真係幾有趣的。

以前香港有個Dr. 威,佢好多時用科學來解釋一d現象,都好耐無見佢囖。
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 25-9-2022 15:53

回復 贊好 反對

家師個法壇上有 , 現在好難買到
回復 贊好 反對