新會員登記
搜索
樓主: 飛利仔

[求教] 其實點先係一個好既組合配搭?

MartinYuen 發表於 16-9-2022 16:25
所以我立即臨崖勒馬,都是看看就算了, 免得陷入沒完沒了的討論,學習了.  ...

都唔系,討論本來就係互相學習,有d觀點角度,自己想唔到,係需要交流先知道,如果只係想教訓人,唔以理性討論為原則,用惡口語言互相攻擊,咁就無意思的。
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-9-2022 16:27
連簡單直接的財佈施都不願做,那會去幫人自力更新, 返啖氣好過  . . .

各有原因的,如果未接受到個理念,就好難,做唔到的,如果因此做判定,就唔客觀的。

例如出生在印度,就唔容易接受筷子嘛。

所以勸人佈施,如果機緣唔成熟,就效果就唔理想的。

佈施系一切福報累積的根源,的確非常重要,但係要時間累積同碰到機緣,先有回報,解決唔到當下問題。

以前有法師徒弟問佢師傅,點解學佛,拜佛好一段時間,都無效果。

佢師傅給佢500元,叫佢徒弟幫手去買樓,徒弟話唔夠,師傅話,係嘛,學同做,都未夠嘛。
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-9-2022 16:27
連簡單直接的財佈施都不願做,那會去幫人自力更新, 返啖氣好過  . . .

幫人自力更生,到好容易做到,都係交換來,大家都接受。

例如外出用餐,就提供左大家服務的機會,廚師同服務員,想想通過服務賺錢生活,我們想食野同唔使自己做。
回復 贊好 反對

都唔係,肯去返工的人數,遠遠多於財佈施的人數,缺錢佈施難,但係缺錢返工容易為大眾接受。

換個角度,返工唔使受人佈施,已經幫輕社會唔少,體現方式唔同姐。
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
放下啦 發表於 16-9-2022 17:33
都唔係,肯去返工的人數,遠遠多於財佈施的人數,缺錢佈施難,但係缺錢返工容易為大眾接受。

換個角度, ...

放下啦,,算把啦,,人地都吾想睬你,,吾想應你,,你就吾鬼好討論啦

吾係個個人都好似你咁得閑架...........
回復 贊好 反對

hung8899 發表於 17-9-2022 06:54
放下啦,,算把啦,,人地都吾想睬你,,吾想應你,,你就吾鬼好討論啦

吾係個個人都好似你咁得閑架...........

哈哈哈,未必架,回應又唔使即刻既,我都唔急,師兄你咁急既?
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
放下啦 發表於 17-9-2022 10:23
哈哈哈,未必架,回應又唔使即刻既,我都唔急,師兄你咁急既?

喂,阿叔,我真係好急喎,

快D覆啦,你D廢話對我好緊要喎,
覆快D啦吾該,不過我真係好奇,
見你乜帖都關你事,知識少所以自大?
快D覆啦,你係咪有病架?
吾覆訓吾着架?都市病定情緒病?
急呀,快D覆啦,多D字先得架,
真係好心急呀
回復 贊好 反對

hung8899 發表於 17-9-2022 14:27

哈哈哈,唔系系嘛,講兩句又崩潰左? 叫大家點睇師兄好呢?

回復 贊好 反對

hung8899 發表於 17-9-2022 14:27

師兄,溫馨提示,呢度係阿大地方,大家正常討論,發言受阿大約束同保護的,如果你想辯論,你辯論唔過阿大架,唔好想搞事破壞佢個場,禮貌,理性討論,就事論事,唔針對人,大家都歡迎的,

除非你想挑戰阿大權威,冒被禁言的險,建議想清楚先發表好激既言論,係都要咁做,大家都幫唔到你嘛,影響唔到阿大架,唔好話無先提醒你。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 17-9-2022 17:32
師兄,溫馨提示,呢度係阿大地方,大家正常討論,發言受阿大約束同保護的,如果你想辯論,你辯論唔過阿大 ...

師兄對壇主的敬仰,實在值得大家學習,短短 150 字的回文中,已經內含 5 個壇主名字,平均 30 個字召喚一次,佩服佩服.
回復 贊好 反對