新會員登記
搜索
查看: 989|回復: 8

[求教] 關於佛壇擺放問題,請各位師兄解答一下小弟的疑惑,謝謝。

1.佛壇安放在客廳,但佛壇墻後面就是我的夫妻房,行房會有影響嗎?
2.佛壇安放在客廳的東面(穩陣位)側面是下樓梯,面向西,這樣犯忌嗎?
3.佛壇如果安裝在五鬼位有問題嗎?
希望師兄能解答一下小弟的煩惱,謝謝。
回復

1)都己隔牆,個人覺得無影響
2,3就唔理解有咩問題,答唔到
回復 贊好 反對

個人見解:
1. 佛壇不是擺於房內係無問題
2-3. 泰國佛壇不需就風水佈局
回復 贊好 反對

佛堂布置非常麻烦的,有很多讲究,建议师兄可以在当地找一位行家咨询仔细了解一下~
回復 贊好 反對

我的佛壇也面西,我特地問過龍婆,回覆 沒那麼多禁忌 泰國也很多廟宇 面西,虔誠堅信的心 最重要!!

不過佛壇的佛尊(牌)高低擺放 很重要
回復 贊好 反對

你拜緊既唔係中國野,除左佛像高低位,面對廁所外
無咩禁忌,香港屋咁細有位擺算係咁啦
回復 贊好 反對

除左唔好擺樓梯下面三角位置,或面向廁所,其他都OK的。

放到財位,就比五鬼位好d,放唔到,就無辦法。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 3-9-2022 00:38
除左唔好擺樓梯下面三角位置,或面向廁所,其他都OK的。

放到財位,就比五鬼位好d,放唔到,就無辦法。 ...

睇完你講嘅嘢,我突然想起以前看過的一套電影,說甚麼五鬼運財,唔知係唔係真有奇事呢?
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 3-9-2022 15:29
睇完你講嘅嘢,我突然想起以前看過的一套電影,說甚麼五鬼運財,唔知係唔係真有奇事呢? ...

好像話有條件的,要搵廁所壓先得架。

風水唔好話,我好早期剛出來工作,我既老闆,系九龍灣租個細地方,做打印機電腦中港貿易,幾個人,生意好到不得了,幾年都係咁。

老闆後面擴容,租另一個大地方來經營,搬後立即水靜河非,老闆話風水唔到你唔信。
回復 贊好 反對