新會員登記
搜索
樓主: 放下啦

閒來話佛牌保唔保值

GGC0510 發表於 1-9-2022 17:45
如果急著缺錢,那多找工作會比請佛牌效果更好。
如果運勢不佳,但有點閒置資金,也許可以請一面自己覺得 ...

哈哈哈,歡迎台灣朋友,粵語得幾句,黑仔=運氣差,吹水=閒聊,傾解=聊天
回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 1-9-2022 23:31
我認為睇下你點對佢。
你當佢係神燈,但唔代表會如願

的確係如師兄所講,無人唔想發達,但係成願既人,少之又少。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 2-9-2022 00:50
的確係如師兄所講,無人唔想發達,但係成願既人,少之又少。

“知足常樂”,有幾多人能做到呢?
回復 贊好 反對

malouis 發表於 2-9-2022 01:05
“知足常樂”,有幾多人能做到呢?

因為知足好難做到,所以唔快樂嘛。

以前系間上市公司做野,公司系國內開廠,有免費飯堂,d員工一直投訴,話d飯菜唔得,有日還發生員工圍堵CEO架車事件,

公司派高級職員做多次突擊,系飯堂用膳,同員工食同樣的飯菜,回來都話正常,味道好好就無,話差就唔係事實,但係員工投訴一直無改善。

後面老闆搵大家開會,問點解決,大家討論話5元一餐,要質量非常好就唔容易,但因為有千人規模,質量其實比外面一般餐廳5元快餐,真係好好多,

後面得出結論,人心不足蛇吞象,几好都有人唔滿意,食飯多左,就想食粥,食粥多左就想加個鹹蛋,後面又話要炒面加肉加蛋咁。

大家度來度去,話不如咁,既然公司提供免費餐,唔滿意的,可以加菜,要加肉,加菜加鹹蛋都無問題,公司成本價出,員工可以付費1-2蚊購買。

結果呢,再無人投訴話免費飯菜唔得,我地做統計,基本無人付費加菜,人性就係咁,免費就有無限要求,自己出錢,就回歸現實。
回復 贊好 反對

自己一個人生活,要做到知足好容易。但與家人一起生活,要做到知足就比較困難,往往是身不由己。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 2-9-2022 08:02
自己一個人生活,要做到知足好容易。但與家人一起生活,要做到知足就比較困難,往往是身不由己。 ...

的確係咁,不過最求更好生活,係人之常情,社會才會有進步動力。

人需要有好同壞既經驗比對,否則唔知道自己位置,就唔知道天高地厚囖。

我同學個仔,系香港長大,嬌生慣養,去參加完第三世界扶貧活動,返來就好珍惜食物,香港人習慣食野留低幾口剩飯,飲野留五份一既習慣,全部無曬。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 1-9-2022 08:31
無求呢下可圈可點,古人話人到無求品自高,估計係提醒,如果用錯方法來求,反而難得到,同道背道而馳嘛, ...

梗係可圈可點啦!明知你睇到一定入我,玩遊戲如果自己贏晒都冇人同你玩啦!要有來有往先可以繼續嘛!你教我既!
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 2-9-2022 11:11
梗係可圈可點啦!明知你睇到一定入我,玩遊戲如果自己贏晒都冇人同你玩啦!要有來有往先可以繼續嘛!你教 ...

以前聽過一個故事,話有個傻仔,人地丟1蚊同5豪子過佢,佢就執5豪子入袋,大家見到哈哈大笑。

平日無事,大家就會捉佢來娛樂,每次佢都係執5豪子。

有人話,執1蚊就唔會被人笑,個傻仔話,如果執一次1蚊,就唔會有無限個5豪子執,唔會咁傻囖。

想人陪自己玩,就要成日輸,

大家目標唔同,人地要贏,自己只係想人花時間陪自己玩,無衝突嘛。

d人搵傻仔娛樂,傻子想執5豪子,同樣無衝突嘛。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 2-9-2022 00:48
哈哈哈,歡迎台灣朋友,粵語得幾句,黑仔=運氣差,吹水=閒聊,傾解=聊天 ...

學習到了粵語用詞,哈哈哈感謝呀
回復 贊好 反對

GGC0510 發表於 3-9-2022 11:34
學習到了粵語用詞,哈哈哈感謝呀

o咀=不知怎麼說,入佢=反駁他,過佢=給他,麻麻地=一般般,

我經常看台灣新聞,時常有講賣芒果乾嘛,來來來,來台大,去去去,去美國,護國神山之類,哈哈哈。
回復 贊好 反對