新會員登記
搜索
樓主: 放下啦

閒來話佛牌保唔保值

放下啦 發表於 1-9-2022 08:40
哈哈哈,你個朋友後面,有無搵夾到佢既牌,呢個係牌友重點來,咁多好牌佢都戴過,佢最有發言權,對牌友亦 ...

塊塊戴得一兩個月都唔夠,點會揾到呢?
如果不論順逆好壞都戴住佢,咁就可能試到邊塊夾
回復 贊好 反對

佛牌不能保值,你如果是高價牌,光是找到買家都是問題,何談保值呢?最重要的是自己喜歡,而且作為信仰,也不會因為遇到不好的事情就怪佛牌。這樣才是健康的心態
回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 1-9-2022 09:52
塊塊戴得一兩個月都唔夠,點會揾到呢?
如果不論順逆好壞都戴住佢,咁就可能試到邊塊夾 ...

咁又引伸另兩個課題,如果急,救唔救到呢?  如果黑仔,想搵外援,會唔會損失更大?
回復 贊好 反對

GGC0510 發表於 1-9-2022 15:55
佛牌不能保值,你如果是高價牌,光是找到買家都是問題,何談保值呢?最重要的是自己喜歡,而且作為信仰,也 ...

看來係冰火兩重天,高價請,短期出,個人搵唔到買家,就搵牌商套現,咁唔保值的,

牌商禁低價來入,後面搵到買家,就保值囖。

越高價牌,唔喜歡時,可能越想早d放出去換錢返來用,唔會想放手上,壓住d錢,見到用唔到,係唔係咁呢?
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 1-9-2022 08:17
無錯呀,同股票一樣

個企鵝股,高時6百,宜家一半都無。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 1-9-2022 16:17
咁又引伸另兩個課題,如果急,救唔救到呢?  如果黑仔,想搵外援,會唔會損失更大? ...

如果急著缺錢,那多找工作會比請佛牌效果更好。
如果運勢不佳,但有點閒置資金,也許可以請一面自己覺得很好的佛牌,幫助自己更有信心渡過難關。

但不要把佛牌當作靈藥,如果真的那麼神就不會有人賣佛牌了。

佛牌是一種收藏與信仰,當然配戴之後會對自己有幫助,但是更重要的還是自己

不過我是台灣人,其實有點看不懂粵語的語法
回復 贊好 反對

這個又産生一個新的問題,佩戴好牌后應該幇到他,不應該會搞到缺錢賣牌。
回復 贊好 反對

小酒窝是我 發表於 1-9-2022 21:15
這個又産生一個新的問題,佩戴好牌后應該幇到他,不應該會搞到缺錢賣牌。 ...

我認為睇下你點對佢。
你當佢係神燈,但唔代表會如願

我當日都同我朋友講,你點對牌,牌點對你

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 1-9-2022 23:31
我認為睇下你點對佢。
你當佢係神燈,但唔代表會如願

你點對牌,牌點對你;同樣地,你點對人,人點對你。
回復 贊好 反對

小酒窝是我 發表於 1-9-2022 21:15
這個又産生一個新的問題,佩戴好牌后應該幇到他,不應該會搞到缺錢賣牌。 ...

黑仔時,唔容易一下改變既,同春夏秋冬一樣,有時間段嘛,黑仔時還想走捷徑,就容易領野有損失的。
回復 贊好 反對