新會員登記
搜索
樓主: 放下啦

閒來話佛牌保唔保值

Mick0812 發表於 31-8-2022 18:55
請完又等錢用,架急咁放就一定輸。我啲牌好多係有閒錢請番黎。所以唔會急放。而且我打算留比自己兒女。。。 ...

所以只有懂得規劃自己人生,平時努力工作賺錢,用閒錢去投資在愛好上,通常都有收穫!不過有時明知賺咗好多時都冇諗住放,因為真係唔等錢洗,賺蝕都冇乜所謂。

不過樓主舉出等錢駛的例子係真實存在,呢啲咪叫又要威又要戴頭盔,鍾意靠塊牌賭錢嗰啲人兄要睇路啊!輸爆廠咪要攞啲家當去二叔公到套現返身囉!
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 19:23
哈哈哈,市場價同我供請價唔同,我都無辦法架嘛,

幾十年前買層樓幾十萬,宜家無囖,唔通同賣家講,宜家 ...

我份人不嬲都好賴皮架!可能今日唔記得咗同你講!

吹水區嘛,就係吹到九唔搭八㗎啦!尤其對住你,真係唔可以太認真,不過咁同你吹吓水又幾開心。
回復 贊好 反對

所以閒錢請牌,放唔到咪由佢擺下,再過幾年有人要都唔出奇
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 31-8-2022 19:50
我份人不嬲都好賴皮架!可能今日唔記得咗同你講!

吹水區嘛,就係吹到九唔搭八㗎啦!尤其對住你,真係唔 ...

哈哈哈,的確非常有趣。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 31-8-2022 20:00
所以閒錢請牌,放唔到咪由佢擺下,再過幾年有人要都唔出奇

不過擊中率好低的,何況市場價唔係一定係升,跌都唔出奇。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 20:05
不過擊中率好低的,何況市場價唔係一定係升,跌都唔出奇。

可能我請得牌小,暫時都無牌會跌
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 31-8-2022 20:09
可能我請得牌小,暫時都無牌會跌

市場價唔可靠,成功成交那一刻,才是拿到的價值。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 20:26
市場價唔可靠,成功成交那一刻,才是拿到的價值。

香港啲牌商咩價攞牌嚟買,我就唔知啦!因為我已經有一段好長的日子冇係香港請牌。

係泰國啲牌商係出面走走趯趯周圍收牌一個價。

大家相熟,friend底嘅又一個價。

泰仔同泰仔之間交易嘅又一個價。

泰仔賣俾你外國人又一個價。

咁鬼多價,邊一個先係市場價呢?

回復 贊好 反對

伍仔 發表於 31-8-2022 20:41
香港啲牌商咩價攞牌嚟買,我就唔知啦!因為我已經有一段好長的日子冇係香港請牌。

係泰國啲牌商係出面走 ...

的確係,唔同地區,唔同時段,唔同人群,價都唔同,市場價一般係同一個地區,商家正常賣到出去既價,例如樓價咁。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 20:48
的確係,唔同地區,唔同時段,唔同人群,價都唔同,市場價一般係同一個地區,商家正常賣到出去既價,例如 ...

所以請牌前,自己咪要做吓功課,唔好淨係靠隻耳仔去做人。
回復 贊好 反對