新會員登記
搜索
樓主: 放下啦

閒來話佛牌保唔保值

伍仔 發表於 31-8-2022 08:43
無錢又真係好痛苦既,我對那些高價入再低價出,無限輪迴的師兄,深表同情,所以有Unite討論區真好,最少喺 ...

人生都是五味雜陳,春夏秋冬的,沒有人可以例外,只是口味輕重有點差異,冷熱喜好可以不同,其他都身不由己,話來就來。

看今次疫情,烏克蘭戰亂,突然改變了多少人的命運,很多人手上的好牌,就無厘頭打爛囖。
回復 贊好 反對

實體店又要交租燈油火蠟,收左仲要坐貨,7折收巳經唔錯,6折又好似太過份
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 13:18
人生都是五味雜陳,春夏秋冬的,沒有人可以例外,只是口味輕重有點差異,冷熱喜好可以不同,其他都身不由 ...

世事無常,人生不如意嘅事十常八九,不過見你寫攞啲牌放俾牌商$40000六折后變$24000,我也對那些高價入低價出的師兄深表同情,另外我看過你之前的分享文章,見師兄分享文中有塊手贊符的鉛版那朗,你結緣都係幾百蚊,師兄啲牌商咁衰唔好放俾佢地,如果師兄第日等錢洗急放,我出夠$1000蚊同你收,唔止保值,你仲有賺添啊!點睇先?
回復 贊好 反對

自從疫情前去過幾次泰國,近兩年無再喺香港牌舖度入手佛牌,而家通常直接搵泰國牌商搵牌,包埋靚殼再寄黎香港,價錢比喺香洗牌舖入手平40-50%,咁嘅價就算第時唔帶果塊牌,放上網放都唔難回本
至於保值問題,我覺得佛牌100%係升值,只係你有無能力令人比依舊錢比你啫
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 31-8-2022 16:27
世事無常,人生不如意嘅事十常八九,不過見你寫攞啲牌放俾牌商$40000六折后變$24000,我也對那些高價入低 ...

哈哈哈,師兄3折1000收,食水深過牌商呢,交牌商都有6折2000的。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 31-8-2022 17:01
自從疫情前去過幾次泰國,近兩年無再喺香港牌舖度入手佛牌,而家通常直接搵泰國牌商搵牌,包埋靚殼再寄黎香 ...

的確係咁,唔係熱門牌,多數連都本都收唔返。
回復 贊好 反對

請完又等錢用,架急咁放就一定輸。我啲牌好多係有閒錢請番黎。所以唔會急放。而且我打算留比自己兒女。。。
回復 贊好 反對

小小球迷 發表於 31-8-2022 15:17
實體店又要交租燈油火蠟,收左仲要坐貨,7折收巳經唔錯,6折又好似太過份 ...

熱門牌,如果品相比較差,低過5折都有可能。

見過一塊屈當1,品相當差,十幾年前見人8千左右放,現在看人9千放,2點5折,好像還沒有成功。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 18:21
哈哈哈,師兄3折1000收,食水深過牌商呢,交牌商都有6折2000的。

哦!咁奇怪!你收幾百蚊嘅牌,個牌商居然6折後肯出$2000蚊幫你收。哇!咁如果係師兄出$40000元收嘅牌,個牌商6折後咪肯出$160000元幫你收,果然係因人而異囉!原來發覺通常都唔得嗰個,得咗!!!恭喜曬!呵呵!
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 31-8-2022 19:01
哦!咁奇怪!你收幾百蚊嘅牌,個牌商居然6折後肯出$2000蚊幫你收。哇!咁如果係師兄出$40000元收嘅牌,個 ...

哈哈哈,市場價同我供請價唔同,我都無辦法架嘛,

幾十年前買層樓幾十萬,宜家無囖,唔通同賣家講,宜家出一百萬,你賺左無蝕本咁?

師兄理論几特別,好有創意。
回復 贊好 反對