新會員登記
搜索
查看: 4302|回復: 68

閒來話佛牌保唔保值

十幾年前,小弟比較常到佛牌店,搵店主師兄傾解,

一坐可能几個鐘,好多時會碰到各式各樣的師兄牌友,有d會帶高價牌來換錢,話等錢使咁,

通常店主師兄,會拿出德國蔡斯放大鏡,經一輪鑒定,決定收定唔收,

我當然唔會出聲,打擾佢兩位,但係留意到,一般系開市場價6至7折,法相靚的,可能會高少許,其他普通牌一般都唔收,除非係之前由店賣出的。

通常帶牌來既師兄,開始都接受唔到個打折價,但係亦見過好幾個師兄,後面又返轉頭,按打折價換錢。

近日見有d師兄提到,話佛牌當做投資,按自己經驗,熱門牌,唔等錢使,好有耐心,有可能會賣到市場價,留意到通常都唔得,要有個折頭吸引人交易。

如果等錢使,熱門牌可以找牌商,打折價立即換到錢,其他普通牌,就打折,都未必可以立即換到錢囖。

咁大家話,呢種情況,佛牌算唔算係好投資呢?

大家來吹下水,交換意見,分享經驗。

回復

諗起子華神既棟篤笑,投資係有風險
回復 贊好 反對

denniswing3339 發表於 30-8-2022 23:53
諗起子華神既棟篤笑,投資係有風險

係吖,如果市價4萬,6折價是2萬4,落差太大,的確好難接受嘛,唔等錢使,唔會咁放牌。
回復 贊好 反對

高位入低位出。再高位入低位出,無限輪迴
回復 贊好 反對

KitchunWat@FB 發表於 31-8-2022 00:10
高位入低位出。再高位入低位出,無限輪迴

哈哈哈,如果反過來,就人間仙境,低位入高位出,再低位入高位出,同樣無限循環。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 31-8-2022 00:19
哈哈哈,如果反過來,就人間仙境,低位入高位出,再低位入高位出,同樣無限循環。 ...

牌商咪系甘羅,幾好利潤。熱門牌低收高放,普通牌就賣左吾收
回復 贊好 反對

KitchunWat@FB 發表於 31-8-2022 00:27
牌商咪系甘羅,幾好利潤。熱門牌低收高放,普通牌就賣左吾收

其實以前都有問店主師兄,佢話店面有燈油火蠟,資金被壓的利息損失,個個月都被消耗出去的,無相當水位做保障,維持唔到,因為高價牌雖然有口碑,都唔系話,好快可以賣到出去。
回復 贊好 反對

有時d舖頭都幾怪,入埋堆冷門牌冷門模 見好耐都未散到貨
唔明點交祖....

另一種就不停入新貨,但個師父google完相都搵唔到
見間野有賣討論區禁止用陰法既龍婆/古巴,唔敢亂買
廢事中招

講返正題 放比舖頭最唔著數囉
驗屍咁驗,仲要用低價收
回復 贊好 反對

當做長線投資自己及家人來生福報,非可金錢量化。
回復 贊好 反對

無錢又真係好痛苦既,我對那些高價入再低價出,無限輪迴的師兄,深表同情,所以有Unite討論區真好,最少喺度放牌,最多賣唔出,有啲運仔既,最少好過出面放俾牌商既!哈哈!

回復 贊好 反對