新會員登記
搜索
樓主: panyamuni

[分享] 師父稱呼方式 (勿用 側頭某 肥某)

solian 發表於 13-8-2022 23:01
天啊,乜道理?
咁那位阿羅漢要500世養猴子了…
養吾足不能成佛,

http://www.unitehk.com/forum.php ... =%E5%9B%9B%E5%93%A5

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

歡迎白金會員同我辯論
回復 贊好 反對

十分認同,樓主的故事.......

補充內容 (16-8-2022 08:45):
只不過係罰則太重囉

補充內容 (16-8-2022 08:51):
罰懺悔,抄經比較合理
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 15-8-2022 22:58
http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=46151&highlight=%E5%9B%9B%E5%93%A5

謝謝版主回覆,我好早知有依個版規,我都認同唔應該同大德高僧/天神拉關係用「爺」「仔」「哥」依d字眼,但就樓主所提嘅例子「肥」「側頭」我就見唔到會令大眾攪亂輩分,反而可以令人更容易去認識/分辨師父。
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 15-8-2022 22:58
http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=46151&highlight=%E5%9B%9B%E5%93%A5

多謝壇主意見.
我覺得依度多過一半人唔識分,龍婆添 wat lahanrai 同 龍婆添 wat phrakao.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-8-2022 12:05
多謝壇主意見.
我覺得依度多過一半人唔識分,龍婆添 wat lahanrai 同 龍婆添 wat phrakao. ...

呢個係譯音問題,等如你同泰國人講龍婆登唔講埋寺廟名,跟本唔知邊位師傅,個音錯到離譜,所以要師傅名+寺廟名,咁一定唔會錯,
回復 贊好 反對

solian 發表於 16-8-2022 08:13
十分認同,樓主的故事.......

補充內容 (16-8-2022 08:45):

呢個"罰則" 并不是"罰則" 更加不是師傅所定出
是天地間的因果法則
得道高僧當然不會介紹你如果看他 他像不像猴子 他都不會介意
既然師傅不介意 又點會"罰"徒弟抄經懺悔?
可是天地法則 則不容許你對得道高僧有所不專敬
所以自然有500世猴子的果報
不是師傅說了算
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 16-8-2022 08:20
謝謝版主回覆,我好早知有依個版規,我都認同唔應該同大德高僧/天神拉關係用「爺」「仔」「哥」依d字眼, ...

側頭
等身體特徵
的確是比較容易分辨
但同時是比較失去專重
果報不是我定 自然會找上門

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-8-2022 12:05
多謝壇主意見.
我覺得依度多過一半人唔識分,龍婆添 wat lahanrai 同 龍婆添 wat phrakao. ...

習慣問題
如果一開始就用呢個稱呼方法 自然分得出
就係人人都習慣用較不客氣既方法 自然無人記得龍婆添 wat lahanrai是誰跟誰
回復 贊好 反對