新會員登記
搜索
樓主: panyamuni

[分享] 師父稱呼方式 (勿用 側頭某 肥某)

pmxsl 發表於 15-8-2022 08:39
個人覺得太執著都唔係件好事,何況「肥」「側頭」依d都係明顯特徵,唔係爆人秘密果種 ...

咁你大鑊勒師兄,要500世做側頭加肥人
回復 贊好 反對

咁其實睇嚟睇去,都係依兩個啫
回復 贊好 反對

solian 發表於 15-8-2022 13:54
咁你大鑊勒師兄,要500世做側頭加肥人

真係so9sad
回復 贊好 反對

無咁誇張啦,以前無注意,注意下就OK。
回復 贊好 反對

個人覺得太執著都唔係件好事,何況「肥」「側頭」依d都係明顯特徵,唔係爆人秘密果種 ...

純粹閒聊,講起特征,又系好有趣的,有兩面性,例如港人叫阿讚多,泰國人更尊敬,叫嵩笛多,但係佢特征好瘦下,未聽過有人叫佢特征嘛,咁算唔算港人同泰國人太執著呢?
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 15-8-2022 14:22
咁其實睇嚟睇去,都係依兩個啫

泰國人對師傅好尊敬的,跟泰國人叫就比較合適的。
回復 贊好 反對

突然有個奇想,假如去到廟見到呢兩位師傅,大家會唔會用佢地特征,來尊稱佢地,如果唔會,又點解呢? 無他的,擺明覺得唔系咁好嘛。
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 15-8-2022 19:56
純粹閒聊,講起特征,又系好有趣的,有兩面性,例如港人叫阿讚多,泰國人更尊敬,叫嵩笛多,但係佢特征好 ...

出於尊重,以後唯有咁叫啦,wat lahanrai 龍婆添 ,wat phrakao 龍婆添.
但係咁叫, 果d mk 牌商仔可能唔知你噏乜狗喎 . .
會唔會當你玩野,拉閘再移動你?
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 15-8-2022 21:11
出於尊重,以後唯有咁叫啦,wat lahanrai 龍婆添 ,wat phrakao 龍婆添.
但係咁叫, 果d mk 牌商仔可能 ...

哈哈,師兄喜歡點做都OK的,有自由嘛,純粹傾下解姐。
回復 贊好 反對

http://www.unitehk.com/forum.php ... =%E5%9B%9B%E5%93%A5

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對