新會員登記
搜索
查看: 1269|回復: 8

有无师兄真系请过碟仙?

我细个系小学同学屋企,就请过几次,下午1点至3点左右,要三个人,当时读小学五年级,有时请到,有时请唔到。

大家有无请过?
回復

我有參與過 我都相信 唔係我地人手自己郁既
當時其中有一次 請唔走諜仙 我有朋友 格硬將佢推番原位
第二日 去打籃球果陣 係一個無乜 什至無任何碰撞之下
佢甩左骹 至此 無再貪得意 做過呢種事

有怪莫怪 當時細路仔唔識世界
大家有唔同空間 唔同世界 互相尊重 不作打擾
回復 贊好 反對

唔知請黎有乜用,亦唔識請
回復 贊好 反對

慕北千 發表於 7-8-2022 01:34
我有參與過 我都相信 唔係我地人手自己郁既
當時其中有一次 請唔走諜仙 我有朋友 格硬將佢推番原位
第二日  ...

真正参与过,就知道要个碟,不断好顺咁转圆圈,三个人根本无法互相配合搞出来的,还有系碟仙纸好大张,d字系圆形放射状排列,要把文字好快准确搵出来,还要停系个箭咀位置,做唔到假。

有时碟仙唔肯离开,要请几次,先肯返中位。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 7-8-2022 15:12
唔知請黎有乜用,亦唔識請

请来倾解,问问题,另外系证明有唔同空间。
回復 贊好 反對

以玩樂 挑戰 好奇等心態同鬼咁樣結緣.......自己小心啦
回復 贊好 反對

阿樹TEI 發表於 8-8-2022 15:20
以玩樂 挑戰 好奇等心態同鬼咁樣結緣.......自己小心啦

哈哈,几十年无请囖,不过请过,就知道世界唔系咁简单,反而唔敢乱来的。
回復 贊好 反對

以前系荃灣某細巷類似雜貨小店,有個阿婆有賣碟仙紙,再經過想起來,就去睇睇,細巷依然在,個店已經無左囖,

十年人事幾番新,何況是幾十年的,活在當下,想來幾有道理的。
回復 贊好 反對

網上圖都少,有可能失傳了。

回復 贊好 反對