新會員登記
搜索
樓主: 伍仔

大家對阿贊速剛新出的鬼王點睇呢?

老實講 我純粹個人感覺 著名牌商搵師傅合作 而該牌商既目標本來就唔係普通信眾 而係批發給細牌商 一盒盒咁樣出 試問當地散戶信眾 又如何能夠一盒盒咁樣請呢 師傅可能聽了牌商遊說 供金會拿去做什麼什麼用途 不管太多細節就答應了造牌 而其中一個客觀效果係果期牌 令牌商得到了謀利既機會 牌商謀利是正常的 至於是否取之有道 就牌商之間有所分別了
回復 贊好 反對

Ron 發表於 9-8-2022 14:14
老實講 我純粹個人感覺 著名牌商搵師傅合作 而該牌商既目標本來就唔係普通信眾 而係批發給細牌商 一盒盒咁 ...

其實經營一間廟,同經營家庭同人生一樣的,日常生活有固定支出,如果入不敷出,咁長期維持唔落去。

換個角度,如果廟無籌錢能力,又把廟規模搞好大,維持就會好辛苦的。

同香港珍寶海鮮舫一樣,係有歷史,有市民集體回憶價值,但係入不敷出,業主每年要貼二百幾萬來維持,業主唔覺有價值渦。

話有價值的唔使出錢,要出錢既話無價值,係唔係好搞笑呢?
回復 贊好 反對

其實佛牌界本身個循環就係比較特別 我感覺大家不滿的 多數都係牌商 但其實無牌商推廣師傅 又唔會有咁多人識得好師傅 我自己最討厭係借機謀暴利既牌商 賺錢係正常 時間都有成本 但太離譜就接受不到
回復 贊好 反對

Ron 發表於 9-8-2022 14:14
老實講 我純粹個人感覺 著名牌商搵師傅合作 而該牌商既目標本來就唔係普通信眾 而係批發給細牌商 一盒盒咁 ...

牌商包銷,就係做完牌就全部賣完,廟就立即收到全部錢,風險就牌商自己承擔。

以前廟自己賣,就係零售,

白覽四,廟自己賣,賣到宜家都還未賣完。疫情無遊客,廟收入大減,廟出牌自己點賣,要賣到幾時呢? 錢未籌到,可能廟都維持唔到囖。
回復 贊好 反對

說回來關於廟既營運 我相信阿贊速師傅既廟 以師傅既修行和名氣 應不缺善款營運 當然如果請鬼王既供金係拿去做善事或擴充 對供請者來說都是一種功德 只係我地唔知該位遊說師傅合作既牌商 有幾多係拎去做呢啲野 有幾多係自己落袋
回復 贊好 反對

Ron 發表於 9-8-2022 14:59
其實佛牌界本身個循環就係比較特別 我感覺大家不滿的 多數都係牌商 但其實無牌商推廣師傅 又唔會有咁多人識 ...

廟同牌商係共生關係,廟無牌商推銷,難籌錢,牌商無廟支持,亦難賣牌籌錢。疫情更凸顯這種關係,因為無遊客。
回復 贊好 反對

Ron 發表於 9-8-2022 15:02
說回來關於廟既營運 我相信阿贊速師傅既廟 以師傅既修行和名氣 應不缺善款營運 當然如果請鬼王既供金係拿去 ...

三年無遊客,泰國又咁多廟,師傅唔系少,小乘師傅又唔同大乘師傅,自己耕种自給自足,師傅係出名,一樣難籌錢的,現實環境就係咁,無辦法的。
回復 贊好 反對

高齡大德高僧會唔會咁唸呢?宜家廟面臨經營困難,所以都好願意擔起如來家業,唔怕艱辛,不斷參加法會幫廟籌錢,疫情唔知到幾時,無野比廟經營落去更重要,寧願犧牲小我,成全大我。

話牌商搞死師傅,未必係事實,師傅可能還感激牌商,所以好落力去參加法會,完成目標,需要分工合作的。
回復 贊好 反對

師兄,師傅感激牌商呢個講法有點新穎 如果師傅開光佛牌要做到meet target咁 仲有無意思呢 我個人認為師傅係無必要取悅牌商而去“meet target " 反而係牌商要取悅師傅 說服師傅出牌
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 9-8-2022 15:00
牌商包銷,就係做完牌就全部賣完,廟就立即收到全部錢,風險就牌商自己承擔。

以前廟自己賣,就係零售, ...

白欖四點樣廟讓供到依家都未讓供完?
會唔會係回流返去廟度?
回復 贊好 反對