新會員登記
搜索
樓主: 伍仔

大家對阿贊速剛新出的鬼王點睇呢?

牌商包銷手法之前已經累到龍婆Saen圓寂,依家龍婆Saen廟同牌有幾多人提起?
跟住又龍婆匹、龍婆馬哈Sila、古巴震等等,個個都八九十一百歲,日日月月都要趕法會加持,呢啲牌有冇力真係一個疑問。
當然重有其他師傅,有啲包銷一兩次炒唔起,牌商就放棄,師傅可以回歸平靜。
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 8-8-2022 13:56
師兄送你三個字「同理心」。

謝謝師兄對此貼的支持!

都温馨提示一下,同理心理解千差万别涡,何况自己既理解,也不一定是事实的真相来,尊重当事人的选择,可能会更佳的。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 8-8-2022 21:18
牌商包銷手法之前已經累到龍婆Saen圓寂,依家龍婆Saen廟同牌有幾多人提起?
跟住又龍婆匹、龍婆馬哈Sila、 ...

其实最奇怪的,就是这些高龄高修为的师傅,都肯去参与,又是为什么呢?相信师傅有他们自己的看法,未必和我们的看法一样的。
回復 贊好 反對

如果系包销,以商业角度,其实牌商风险远远高于庙同师傅的,高龄师傅肯定唔会为名为利,一个师傅可以话选择错,但系一批师傅都肯咁做,就无咁简单嘛,除非被人劫持啦,不过现今自由世界,无劫持空间的,只系我地唔理解师傅既想法。
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 7-8-2022 02:36
最後在這裡做一個小小的總結,亦感謝大家對此貼的支持與唔支持。

之前我已說過呢塊鬼王算不算是三好佛牌呢 ...

師兄,我有d奇怪~
你係好憎阿贊速定好憎牌商?~

1.你話佢用左大量龍婆匹嘅牌去做,其實有咩問題?
都係金屬者,師傅有標榜用古老舊牌製造去呃人?

2.你話法會冇好多其他師傅,咁要睇下供請者係為左
阿贊速定為左其他師傅而請

3.你話善款交待,呢個真係有d搞笑,大家請任何牌
都會了解請完d供金去左邊?

4.加持時間,我記得聽過一個和尚師傅講過,只要用心加持
真係有修為嘅師傅,拎一塊樹葉加持幾分鐘都可以係好好嘅聖物
咁如果一個岩岩出家兩日嘅小和尚,加持999日就一定好有力?

同埋呢期鬼王,有幾百銖,一千銖,二千銖。。。。點解要重點批評呢套39999
就話人暴利?都係果句,我冇請呢期,亦覺得包裝有d商業,你唔岩心水都
冇必要咁樣攻擊師傅嘅~

我見到你寫「呢件鬼王」去形容都已經覺得好似唔太尊重
回復 贊好 反對

gut807 發表於 9-8-2022 09:24
師兄,我有d奇怪~
你係好憎阿贊速定好憎牌商?~

呢個貼其實出得幾好,師兄亦提供好多資料,大家搵話題,傾傾解,交換經驗同看法,增廣見聞。

有唔同意見同看法,其實系好事來,唔會咁悶,好多新野,就係想法唔同,咁搵出來嘛,
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 8-8-2022 21:38
其实最奇怪的,就是这些高龄高修为的师傅,都肯去参与,又是为什么呢?相信师傅有他们自己的看法,未必和 ...

首先,一間廟營運,唔係完完全全由主持負責哂,尤其係金錢方面,因為泰國僧人要守不接觸金錢戒,所以廟先會有理事出現,當然理事大多數都係龍婆嘅親戚或者徒弟,只係佢哋冇出家,所以唔需要守僧人戒。

佢哋係廟方代表,立心好嘅會幫龍婆管理好間廟,唔好嘅就會利用龍婆,尤其依家末法時代,又時世環境唔好,好多附佛外道出現,其中一個例子係龍婆冠,好多人話如果要請龍婆冠聖物最好請2540前,因為當時龍婆身體同精神都好,2540之後要小心選擇,尤其龍婆冠臨圓寂前幾年,絕對慘不忍睹,師傅行唔郁,坐住輪椅,喺醫院都要加持聖物,而當時未有依家牌商包銷,你話係邊方搞到龍婆咁辛苦。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 9-8-2022 12:10
首先,一間廟營運,唔係完完全全由主持負責哂,尤其係金錢方面,因為泰國僧人要守不接觸金錢戒,所以廟先 ...

情況趨勢系咁,其實大家都見到,但係龍婆自己無拒絕渦,

其實都有龍婆拒絕的,例如龍婆醒,

如果話龍婆後期出的牌唔得,咁算唔算龍婆對唔住信眾呢?唔得都照出,咁對龍婆修行系唔係有影響呢? 無理由大眾都知道,就係高齡龍婆就唔知道架。

修行人,無理由年紀越大越唔可靠嘛,咁要點解釋呢?

純粹交流想法,大家一起討論一下。
回復 贊好 反對

我覺得龍婆唔拒絕牌商 某程度都個出於善心 造得牌既師傅 都希望可以令最廣泛最多既信眾得到祝福
回復 贊好 反對

其實商唔商業牌 我覺得大家心中有數 如果係阿贊速師傅既粉絲 是否商業都或者會收藏 諗深一層 信奉阿贊速師傅的 如果配帶都會帶澤度金 收了鬼王都應該是收藏多 未必會經常帶 講到尾 我覺得牌除左3好 另一樣重要考慮點係 係咪師傅自己想或者要求造 我覺得師傅自己要求的 會來得有信心 師傅對果期牌有期望 熟悉所造既牌的法門 造既牌肯定是好
回復 贊好 反對