新會員登記
搜索
樓主: 伍仔

大家對阿贊速剛新出的鬼王點睇呢?

Ron 發表於 9-8-2022 16:26
師兄,師傅感激牌商呢個講法有點新穎 如果師傅開光佛牌要做到meet target咁 仲有無意思呢 我個人認為師傅係 ...

應該係牌商要靠大德高僧名氣去籌旗就差唔多,咁多上線下線。點解之前搵啲大年紀嘅僧人呢?因為容易畀人一種感覺,年紀越大,出家時間越長,修為就越高,又有可能跟過上世紀出名高僧修行過,你睇龍婆匹嘅個案就知,師傅從來冇正式跟過龍婆Derm修行過,只係龍婆Derm路過而去禮拜佢,都可以畀牌商將龍婆匹講成係依家唯一在世嘅龍婆Derm徒弟。

其實好多呢啲包銷盲盒市場唔行泰國本土,係畀中港台馬拉,你睇呢兩日Facebook啲群組就知,啲香港牌商好似恐慌性拋售咁。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 9-8-2022 16:51
應該係牌商要靠大德高僧名氣去籌旗就差唔多,咁多上線下線。點解之前搵啲大年紀嘅僧人呢?因為容易畀人一 ...

師兄講到要點,我看法同你基本一樣,呢d大年紀既師傅,年輕都唔求出名,年紀大邊有興趣。

系碰到疫情環境有需要(機緣),年輕既師傅宜家唔合適,需要要幫廟出一份力,先會咁落力。

講真,去到呢個年紀,除左為廟出力,邊有興趣求名求利,要求年輕就求左囖。

疫情無牌商包銷包底,廟日常開銷無減,念經又念唔到錢出來的,錢從何來呢又?

呢d時候,牌商來出錢出力包銷,比喻同一個家庭無收入,搵唔到工,有個老闆提供一份收入好普通既工,工作時間長,幫家庭維持落去,咁個老闆係好人定壞人呢? 要感激,定批判老闆出手低刻薄呢?
回復 贊好 反對

疫情本土經濟唔得,想靠本土唔現實啦,目標係中港台馬拉,係正確做法,因為一來範圍大,二來呢d地方既人,比較富足,如果貨真價實,自願交易,見唔到有咩問題。
回復 贊好 反對

牌商恐慌性拋售,就系包銷風險來,牌商虧本的。

我就認為師傅到咁既年紀,既然肯出牌,我就對師傅有信心,價咁抵我就請左囖。
回復 贊好 反對

Danielbuddha 發表於 8-8-2022 21:18
牌商包銷手法之前已經累到龍婆Saen圓寂,依家龍婆Saen廟同牌有幾多人提起?
跟住又龍婆匹、龍婆馬哈Sila、 ...

其實見到呢班年長嘅高僧大德俾啲理事、牌商咁樣對待,真係好心酸
啲無良理事、牌商當師傅係搖錢樹
好似龍婆冠晚年身體同精神都麻麻,經常出入醫院
都要師傅坐住輪椅加持聖物
龍婆匹都差唔多,成日一次過加持多款唔同嘅聖物
有好多聖物加持法會都見到龍婆匹
之前經常出席法會太過操勞暈倒
最近亦都曾經係網上睇過一張龍婆匹坐住輪椅加持聖物嘅相
自問睇完張相個心真係唔係咁舒服
點解可以為錢而咁樣對待一位老人家

師傅嘅修為我唔質疑
但牌商嘅做法實在無法贊同
回復 贊好 反對

Han000 發表於 9-8-2022 20:56
其實見到呢班年長嘅高僧大德俾啲理事、牌商咁樣對待,真係好心酸
啲無良理事、牌商當師傅係搖錢樹
好似龍 ...

是的,同意的,所以有一個最奇怪的核心疑問,為什麼大家都明白的道理,就拒絕嘛,又不差吃不差穿的,但師傅就是沒有拒絕,還一直配合,看不懂囖。
回復 贊好 反對

我本來還有很多嘢想講,但已給一眾善心的師兄說了,年紀上百歳還經常不辭勞苦以一顆慈悲心去祝福世人,但事與願違,反倒被一班泯滅人性的禽獸作為搖錢樹,這樣的佛牌佩戴在身上會有什麼樣嘅感覺……

最後小弟由衷感激一眾善心師兄,我深信好人有好報,祝福各位事業愛情兩得意,非常感謝各位!萬分感謝大家!
回復 贊好 反對

我看網上視頻,有好多師兄去泰國廟捐錢,有個細節,系捐左錢,師傅們總會去拿一些佛牌或聖物出來,做回禮。

有師兄拿了回禮佛牌,過意不去,又再捐錢,師傅又再去拿聖物回禮。

我個人理解,師傅們都唔喜歡白拿捐款,反而喜歡自食其力來籌錢。

如果真係我理解咁,師傅就算好辛苦,都系自願做加持的,還因此而感到光榮,因為唔喜歡白拿嘛。

事實上,按師傅在泰國人中的地位,是很高的,只要說一句,今天不舒服,想休息一下,誰可以說不行的?

但師傅病,坐輪椅,躺床上,都堅持做加持,這種獨特精神,還體現在很多師傅身上,不是個別事件來。所以我先會大膽估話,系師傅樂意的。

大家點睇?
回復 贊好 反對

無興趣。我只對舊牌有興趣,而且個價令人有太多選擇。在商言商,功效而已
回復 贊好 反對

伍仔 發表於 9-8-2022 22:24
我本來還有很多嘢想講,但已給一眾善心的師兄說了,年紀上百歳還經常不辭勞苦以一顆慈悲心去祝福世人,但事 ...

這個情況都很有趣,如果是慈悲祝福,本來就不帶目的,師傅又何來事與願違呢? 來來去去,會不會可能,都是我們港人自講吧?

現在牌商不是恐慌性大量拋售嗎? 好像也沒有賺到大錢呢?
回復 贊好 反對