新會員登記
搜索
查看: 2743|回復: 56

吹水话神通同应数

看到 Rambo23 师兄之前分享帖,节录部分内容如下

佢八字,搵高人計過,因為佢由細就好容易睇到唔乾淨既嘢。。。開始好驚,見得多就見怪不怪了。。。。
其次,佢經常發夢,會預感到一D身邊的人和事,非常準確,其中,夢過朋友撞車,醒來打電話提醒朋友唔好開車,點知朋友答:剛剛撞車。。。
夢到表妹鋪頭吊燈跌地下,表妹成面系血。。打電話俾表妹,叫表妹今日唔好開檔,佢表妹亦都信佢,冇開檔,第二日翻到檔口。。。。。個吊燈跌左落黎。。。。砸爛曬D嘢。。。。”

经常听到是福不是祸,是祸躲不过,神通不敌业力之类,

如果要应数,就避免唔到,上面节录内容,正好印证早知道都无用,还是要应数咁,

来吹下水,大家点睇?

回復

比如劫数是必须由 18楼 掉下,没得逃 没得避!18楼 这等高度掉下必定 ... 哈 ..如果跌下的当儿有东西勾1勾又或挡1挡,会不会有机会不升天?再如果底下有气垫的话,应该 ok 啦

福报好的人1个月赚得 10万 8万,如果应劫必须破财 1万,可以喔!感觉不很痛;1个福薄的人就只有每月 3千 的收入其实刚够糊口,忽然来个 1万 破财挡灾,接下来 .. 你懂的

神通不敌业力可以很多说法,业力也可以转变!戴某神僧的牌吧,明明 a 戴到打不死,b 戴了1样还是要死。不过嘛b真的戴了那个真有神话般的牌的话,其实他是不会死的无敌的业力清算,他竟然买到赝品挂在身上;如果硬要说他拥有的是真品,那出事当天他肯定忘了戴,又或掉了还是种种事故 .. 总之牌是不会在他身上的

我这样说还可以吗?晚安咯
回復 贊好 反對

信佛就算信小乘,也不宜講太多神通。
業力既野你也算不清,雖知道你咁多個前生既眼淚加埋仲多過海洋既水。
諸惡莫作,眾善奉行,才是佛陀為什麼向弟子解釋業力的原因。
做好自己,災劫要來便來唄,你有今次的災劫是因為過去生,今生可以做的,是為了下一生甚至進一步做到花開見佛悟無生。
神通與業力其實都不是重點,重點是要積極懺除業障,績聚資糧去創造未來,術數的東西真的沒有必要。就算你修到宿命通,又真能改變結局嗎?目犍連尊者的生平了解一下。
回復 贊好 反對

記得以前有唔知咩戲,條友因為女朋友死左,佢發明左時光機,回到過去救佢,點知救唔到之餘,不停見証左幾百次佢女朋友嘅唔同死法
回復 贊好 反對

眼镜蛇 發表於 18-7-2022 23:34
比如劫数是必须由 18楼 掉下,没得逃 没得避!18楼 这等高度掉下必定 ... 哈 ..如果跌下的当儿有 ...

师兄解说好到位,令人佩服的。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 19-7-2022 08:11
記得以前有唔知咩戲,條友因為女朋友死左,佢發明左時光機,回到過去救佢,點知救唔到之餘,不停見証左幾百 ...

未发生的都有机会改变,已经发生的,是无可再改变的,无办法的。
回復 贊好 反對

眼镜蛇 發表於 18-7-2022 23:34
比如劫数是必须由 18楼 掉下,没得逃 没得避!18楼 这等高度掉下必定 ... 哈 ..如果跌下的当儿有 ...

人生得围绕三样野,就系命,情,财,唔系自己欠人,就人欠自己,所以唔系报恩,就系报怨(仇)

欠命最难解决,然后就系欠情,之后就系欠钱。所谓应数,就系机缘成熟,埋单计数既时段到囖。

应数可以系好事,亦可以系坏事。例如贵人(债仔),佢来帮忙尽心尽力,唔计回报 ,自己唔急佢最急。

反过系自己帮 某人(唔会人人的)尽心尽力,唔计回报,心甘情愿,
回復 贊好 反對

因为用pad打字有时打太长,一个唔觉意,搞错就全部消失,试过好几次,所以要分段打字。

如果钱财问题,咁来来去去,都系钱财事情来应数,唔系突然赚多左,就系突然有损失。

其实被人欺骗钱财,就会心有不甘,咁债仔就走唔甩囖,日后要还本还息的,如果欠好多,咁日后可能要同自己打工还,收好少人工都唔会走人的。

大家留意一下,公司总有咁既人,工作尽心尽力,老板唔中意佢,升职加薪无佢份,骂就有份,但系佢唔会走人的,只会抱怨。

如果系感情问题,就情感方面来应数,爱得死去活来,被嫌弃或抛弃,情感好痛苦,跳唔出来。自己以前咁对人,就自己受返,咁人地先顺气。所以大家应对男女感情,唔好有亏欠,有时用对方满意的钱赔偿,可以了结感情亏欠的。

如果系生命债务,就大家都明白的。
回復 贊好 反對

咁应数,就好有趣囖,时间到左,梗要买单嘛,欠债还钱,天公地道,无得话唔想还,就可以走数,唔还的。能量守恒,有作用力,就会有反作用力,同样大家捐钱做善事,宜家损失左,当然后面就要补偿返。

点买单法,有主动同被动分别,例如有条数一直未找,本息1000,呢个星期就要找数,自己某日见人出事,起恻隐之心,捐钱1000,咁条数就主动找左,而且还有功德。

如果无发生主动捐钱,就只有出现黑仔(强制执行)破财来还囖,而且无功德。所以大家听人讲,破财挡灾,其实只讲左一半,主动破财就真系可以挡灾的,都主动去应左数,买左单,都解决左,就无事架啦。
回復 贊好 反對

有好多人经常主动做善事,后面生活好顺,收入多左,其实就系一直主动找数,提前找数,就节省左利息,债少左,还突左就变成储蓄,有本有息,收入就自然多左,强制执行少左,就顺嘛。
回復 贊好 反對