新會員登記
搜索
查看: 1275|回復: 19

阿贊速 那朗澤鍍金,相信大家都耳熟能詳。
我戴左那朗都2年幾,雖然途中都會換下牌戴,但係那朗始終無放低過。
宜家有尊子彈作收藏,一尊紅銅作日常佩戴,但係兩者帶比我嘅感覺都差唔多,物料應該影響不大。

有一件幾特別嘅故事分享:

我訓教就通常會將戴緊嘅牌放係床頭上面。
有一晚,我發左個好奇怪嘅夢,唔知大家有無睇過Inception?
我係個夢入面就訓緊係自己張床到,我一起身,眨一下眼,我又訓翻係張床度,再起身,眨下眼,我又訓左係張床到,
每一次起身就好似會損失一啲力氣咁,輪迴唔知幾多次,直到我記憶入面嘅最後一次起身,我無曬力,要拉住窗簾起身。。。

我都唔知個夢有幾多層,到我覺得自己真係醒個下,迷迷糊糊,我唔確定自己係咪真係醒左,但係今次就無進入輪迴。
不過就聽到有 E~~~~E~~~~ 嘅怪聲(有少少似笑聲?宜家記憶已經好模糊),因為好明顯係我間房入面,當堂起曬雞皮,心跳加速,
然後天花板傳出類似用扇刮牆嘅聲,但係問題係我樓上係天台黎,理應無人,我睇翻個電話,顯示凌晨4:14分。。。
我二話不說,即刻伸手去床頭,扯塊佛牌落黎,即刻戴住默念佛首經同澤鍍金經文,然後念完無耐我就訓著左。。。

第二朝如常起身,諗起夜晚嘅野,都毛管棟,本身我都以為係夢黎,但係我望住自己頸上面尊那朗,我相信個晚嘅野可能係真...

評分

查看全部評分

回復

師兄的分享產生另一個問題,其實「污糟嘢」會唔會怕佛牌?
回復 贊好 反對

我都試過就係以前未接觸佛牌嘅年代,間中比鬼壓,但後來一接觸佛牌後,就無試過了。所以我覺得任何佛牌都有基本擋鬼功效,即係擋左對你唔好嘅鬼,但又唔會完全擋晒鬼,因為我幾次眼見靈異事件都係帶住龍婆孔嘅牌。
回復 贊好 反對

我覺得龍婆艮,坤平偏招財,人緣未必有擋鬼功能,但其他天神/佛多數有擋鬼功能,同埋擋鬼唔代表入唔到嚟,只係帶個保護罩咁

回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 16-7-2022 20:06
師兄的分享產生另一個問題,其實「污糟嘢」會唔會怕佛牌?

我都唔知,但係戴左牌,個晚訓覺就訓得好安穩。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 16-7-2022 20:56
我都試過就係以前未接觸佛牌嘅年代,間中比鬼壓,但後來一接觸佛牌後,就無試過了。所以我覺得任何佛牌都有 ...

類似經歷 之前龍婆了財龜都試過,塊牌係黑左,但係兩個禮拜後,尊牌 '達' 黑色無左,好神奇。
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 16-7-2022 21:21
我覺得龍婆艮,坤平偏招財,人緣未必有擋鬼功能,但其他天神/佛多數有擋鬼功能,同埋擋鬼唔代表入唔到嚟, ...

有啲牌好似係令你遇唔到,但係有戴開牌之後,唔戴牌嘅時候,遇到朋友仔嘅幾率好似高左...
回復 贊好 反對

佛牌愛好者Leo 發表於 16-7-2022 22:57
類似經歷 之前龍婆了財龜都試過,塊牌係黑左,但係兩個禮拜後,尊牌 '達' 黑色無左,好神奇。 ...

竟然龜牌都有依個功效
回復 贊好 反對

多謝分享,佛牌驅鬼比較少聽到
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 17-7-2022 11:36
多謝分享,佛牌驅鬼比較少聽到

老實講,到宜家我都仲諗緊會唔會係幻覺…
但係感覺好真實.
回復 贊好 反對